Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Наскільки реальні вугільні інновації Януковича?

Президент Віктор Янукович заявив, що Україні може замістити 10 млрд. куб. м. імпортного природного газу вітчизняним кам'яним вугіллям. Ця ідея про заміщення природного газу містить в собі більше мінусів, ніж плюсів. Шляхетна мета Віктора Януковича одним махом збільшити видобуток вугілля і зменшити закупівлі газу в Росії насправді може виявитися черговим національним «прожектом», який «загине» так і не народившись, - вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Подаємо його коментар: «Вугільне» заяви Президента бути відповіддю на посилений тиск Росії в газових переговорах. У цьому випадки слова Януковича покликані продемонструвати Медведєву, Путіну і «Газпрому» більш жорстку позицію Україні. Це великий плюс. Особливо в контексті недавньої кримської зустрічі з Путіним.

На цьому плюси закінчуються, і починаються українські реалії. Як визнав сам Президент, для того, щоб замістити 10 млрд. куб. м газу потрібно збільшити видобуток вугілля. За обсягом тепла 10 млрд. куб. м газу можна замінити 15 млн. тонн вугілля.

НИні Україна видобуває 75 млн. тонн вугілля, з них 24 млн. - коксівне. Виходить, Янукович націлений на те, щоб вітчизняні вугледобувні підприємства збільшили видобуток вугілля на 20% - до 90 млн. тонн. Це трохи менше рівня 1994 року (94 млн. тонн), коли ще існував «запас міцності», що зберігся з радянського рівня видобутку вугілля в Україну. За найскромнішими підрахунками, рівня в 90 млн. тонн можна досягти як мінімум після 5 років серйозних фінансових вливань.

У скільки ж обійдуться Україні 15 млн тонн вітчизняного вугілля при сьогоднішній середній ціні в 100 дол. за тонну. Це 1,5 млрд дол. Вартість 10 млрд спожитого газу (за середньою ціною 2010 р.) - 2,5 млрд. дол.. У 2011 р. вартість 10 млрд. куб. м. газу становитиме близько 3 млрд. дол.. Якби Україна два роки поспіль заміняла природний газ вугіллям, то можна було істотно заощадити - близько 2,5 млрд. дол

Спірним моментом інновації Януковича є те, що він ратує за гірничо-металургійний комплекс, який вже давно належить приватному капіталу. І лише 2 млрд. куб. м газу з 10 млрд. припадати на державні теплоелектроцентралі.

Інший негативний фактор використання вугілля замість природного газу - це підвищення викидів СО2 в атмосферу. Значний знос обладнання українських ТЕЦ, на яких планується використовувати вугілля замість газу, погіршить екологічну ситуацію в ряді регіонів країни.

І, нарешті, Віктор Янукович висловився за будівництво нових шахт. Це при тому, що в Україні велика кількість шахт, які перебувають на межі закриття і могли б при необхідних інвестиціях збільшити видобуток вугілля. Важко зрозуміти логіку влади, і те, як заяви Президента лягають у контекст анонсованих планів із концесії прибуткових шахт. Навіщо державі вкладати гроші в будівництво нових шахт для збільшення видобутку вугілля при тому, що діючі будуть працювати на благо концесіонерів або орендарів?».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ