Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Наступного року у Львові поляки демонтують вівтар «Голгофу» у Вірменській церкві для реставрації

Майже чотири роки Міністерство культури Польщі разом із Львівською міською радою реалізують проект у сфері охорони спільної культурної спадщини. Найбільшими об’єктами українсько-польської співпраці у Львові стали реставраційні роботи на Личаківському цвинтарі, у Вірменському соборі та Латинській катедрі. Загалом на реставраційні роботи пам’ятників архітектури, що відбуваються на території України, упродовж 2006-2008 років Польща виділила близько 7 млн злотих. Про це 30 червня під час прес-конференції у Львові повідомив представник Міністерства культури Польщі Міхаль Міхальський.

За його словами, співпраця між Міністерством культури РП та ЛМР розпочалася наприкінці 2007 року. Було підписано протокол про співпрацю щодо збереження та реставрації спільної культурної спадщини. «Цього року роботи майже по всіх об’єктах розпочато. Це передусім Личаківський цвинтар, де є найбільше об’єктів і фактично по всіх роботи здійснено на 50-75%. Особливо для нас йдеться про пам’ятник Шашкевичу, надгробок якого, кам’яна його частина, був у кепському стані. Загалом на Личакові це 6 об’єктів. Крім цього, спільно з українськими реставраторами декоруємо скульптуру ще у Стрийському парку – це пам’ятник Яну Кілінському. Приступили до третього етапу відновлення стінопису у Вірменському соборі. Наступного року плануємо від реставрувати у соборі вівтар Голгофа. Крім цього, кілька років роботи тривають у Латинській катедрі. Там відновлено головний вівтар, цього року реставруємо 2 бічні каплиці – св. Антонія і св. Сакрамента. Інвентаризаційні роботи на Личаківському цвинтарі проводить спільна група студентів українських та польських студентів. Робота триватиме щонайменше 10 років. По її завершенні буде видано каталог надгробків Личаківського цвинтаря, з фотофіксацією усіх реставраційних моментів, описами надгробків», – розповів Міхаль Міхальський.

Керівник групи реставраторів, що відновлюватимуть вівтар Голгофа Вірменського собору, Анджей Казеро підкреслив, що робота над об’єктом буде складною. Адже аналіз вівтаря, не архітектурної частини, а матеріалу, з якого той виготовлено, показав використання технології – скляні плитки на деревині. Для реставраторів така технологія виявилася несподіванкою Отож, щоб її дослідити та відтворити, вівтар відділять від будівлі та поділять на частини. Потім змонтують і реставруватимуть. «Не виключено, що вівтар по тому може бути заекспонований в інтер’єрі, а не в екстер’єрі», – додала начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Водночас у Львові потребують реставрації значно більше об’єктів спільної спадщини, аніж охоплено спільною угодою. «Українська сторона хоче дуже багато, але ми також маємо лице – скільки можна. Якість виконаних робіт є дуже добра. Не секрет, що польські реставратори каменю приїхали з дуже доброю апаратурою. Але зрештою ми маємо говорити про фінансування з двох міністерств, не тільки польської сторони. Чого поки що немає. Тому так виходить, що роботи фінансують або з міністерства РП, або з міського бюджету Львова, або спонсорськими коштами», – зауважила чиновник.

Л. Онищенко стверджує, що найбільше проблем спільні групи реставраторів мають з перетином кордону, а саме її українські представники. «Мусимо писати спеціальний лист. Наші реставратори, що часто перетинають кордон, змушені стояти у загальній черзі, і якщо наш лист надходить до прикордонників, то митники все одно кажуть стати у кінець черги. І майстри витрачають 3-4 години на перетин кордону. Якщо це відбувається 3 рази у тиждень, то уявіть, скільки за той час вони могли би корисного зробити», – зазначила Л. Онищенко.

Натомість керівник групи українських реставраторів Юрій Островський впевнений, що Україні треба вчитися державному ставленню поляків до власних пам’яток культури, які перебувають на чужій території. Більше того, за словами Островського, у Польщі відмовилися від проведення тендерів на виконання реставраційних робіт. «А ми практикуємо зменшенням ціни на те, що має бути зроблено на високому рівні якості», – вважає реставратор.

Загалом, Міністерство культури Польщі фінансує реставраційні роботи не тільки у Львові, а й по всій Україні, зокрема у Жовкві, Кам’янці-Подільському, Бережанах, Кременці тощо.

 

 

 

 

 


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ