Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Насилля над дітьми виявили в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через фізичне, психологічне та сексуальне насильство над дітьми з боку директора реабілітаційного центру на Львівщині. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Depositphotos

У навчально-реабілітаційному закладі на Львівщині виявлено шокуючі факти насильства над дітьми. Під час термінового моніторингового візиту до закладу, призначеного для найбільш вразливих категорій дітей, зафіксовано численні порушення прав вихованців. Серед виявлених порушень - сексуальне насильство з боку директора закладу щодо дівчат-вихованок, публічні приниження та погрози фізичною розправою, систематичні словесні образи та приниження гідності дітей. Особливо тривожним є ставлення до дітей як до "хворих" та "недієздатних", що унеможливлювало їхній подальший розвиток та реабілітацію.

Надзвичайно турбує той факт, що попередні звернення дітей та інших осіб до правоохоронних органів та місцевої влади залишалися без реагування. Більше того, за кожну скаргу діти отримували фізичні покарання та додаткові приниження. У відповідь на виявлені факти було негайно вжито заходів: викликано представників Національної поліції та прокуратури, відкрито кримінальне провадження за статтею про сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи. Діти, які надали свідчення, були терміново переміщені в безпечне місце.

Заплановано ініціювання наради на високому рівні з залученням Львівської ОВА, правоохоронців та профільних міністерств. Буде здійснюватися суворий контроль за неупередженим та швидким розслідуванням з метою забезпечення притягнення до відповідальності всіх причетних до порушень. Наголошується на необхідності забезпечення безпеки дітей, відновлення їхньої віри у справедливість та реалізації принципів правосуддя, дружнього до дитини.

Захист прав дитини залишається пріоритетом, і будуть докладені всі можливі зусилля для встановлення справедливості як міцного фундаменту для України. Кожна дитина має бути почутою, а всі, хто здійснює насильство над дітьми, мають бути покарані. Першочергово має спрацювати принцип невідворотності покарання осіб, які заподіяли шкоду та порушили права дітей, на захисті яких має стояти держава.

"Я буду контролювати, щоб слідство неупереджено та швидко перевірило факти, виявленні під час моніторингового візиту, та було на стороні захисту прав та найкращих інтересів дитини, і результатом буде притягнення до відповідальності кожного, хто став кривдником дітей чи не реагував, знаючи про порушення..", - уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ