Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У National Geographic визнали існування пʼятого океану

фото - National Georaphic
фото - National Georaphic
фото - National Georaphic
фото - National Georaphic
1/2
У вівторок, 8 червня, у Всесвітній день океанів, Картографісти американського телеканалу National Geographic, що транслює науково-популярні фільми виробництва Національного географічного товариства США, визнали існування Південного океану навколо Антарктики, і тепер його наноситимуть на карти.

Про це пише Платформа.

National Geographic випускають карти з 1915 року, і на них завжди були відмічені чотири океани: Атлантичний, Тихий, Індійський і Північний Льодовитий. 

«Південний океан давно визнаний вченими, але оскільки згоди на міжнародному рівні не було, то й ми не визнавали його офіційно», — розповідає географ Алекс Тейт.

Він та комітет з питань картографії Національного географічного товариства роками обмірковували зміни, спостерігаючи, як науковці та преса дедалі частіше використовують термін Південний океан. Зокрема вони дискутували, чи мають води навколо Антарктиди достатньо унікальних характеристик, щоб заслужити своє власне ім’я, чи це просто холодні південні продовження Тихого, Атлантичного та Індійського океанів.

«Окутаний дуже швидкою Антарктичною циркумполярною течією, це єдиний океан, який торкається трьох інших і повністю омиває континент», — каже морська біологиня та дослідниця National Geographic Сильвія Ерл. Тож на відміну від інших океанів, які визначаються континентами, що їх оточують, Південний — визначається течією. Нова політика National Geographic вплине на те, як школярі сприйматимуть розподіл світу, оскільки вони вчаться за шкільними картами. «Найбільше визнання п’ятого океану вплине на освіту. Учні дізнаються інформацію про океанічний світ через ті океани, які вивчають. Якщо не включити Південний океан у шкільну програму, то люди не дізнаються про його особливості та про те, наскільки він важливий», — пояснив науковець Алекс Тей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ