Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАТО та ДАЗВ обговорили ліквідацію могильника «історичних» РАВ на Кіровоградщині

НАТО та ДАЗВ провели конференцію з потенційними виконавцями проекту ліквідації могильника «історичних» РАВ на Кіровоградщині. Про це повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження.
Фото ДАЗВ.

Під час робочого візиту делегації Агенції НАТО з підтримки та розвитку (NSPA) в Україні експерти продовжили роботу за проектом Трастового Фонду НАТО з ліквідації могильника радіоактивних відходів «Цибулеве» на Кіровоградщині. Державним агентством України з управління зоною відчуження спільно з NSPA було проведено конференцію для потенційних виконавців робіт за цим проектом.

«Радіаційна та екологічна безпека є важливою складовою системи національної безпеки України. Сьогодні перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, є важливим завданням для ДАЗВ та Міноборони, адже нинішні умови зберігання цих відходів не відповідають світовим стандартам безпеки. Ми вдячні НАТО за сприяння в реалізації вже другого подібного проекту і маємо надію, що «Цибулеве» буде реабілітовано так само успішно, як і «Вакуленчук» 2 роки тому», – зазначив на відкритті конференції Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Під час конференції представники NSPA ознайомили потенційних виконавців із затвердженим порядком реалізації проекту, умовами конкурсу та вимогами до потенційних виконавців. Вони також заслухали ввідні презентації підприємств та компаній, що претендують на роль виконавців робіт за етапами. На завершення учасники обговорили проблемні питання проекту і подальші кроки щодо його реалізації.

Наступним кроком за проектом стане обрання потенційного виконавця в результаті проведення міжнародного конкурсу з дотриманням міжнародних стандартів.

Довідково:

Могильник «історичних» радіоактивних відходів на об’єкті «Цибулеве» Міністерства оборони України розташований на території військової частини А 0891 (Кіровоградська область, с. Цибулеве).

Виконавчим агентом проекту перезахоронення РАВ та реабілітації об’єкту є Агенція НАТО з підтримки та розвитку (NSPA), провідною державою та донором – Федеративна Республіка Німеччина, бенефіціаром – Державне агентство України з управління зоною відчуження та Міністерство оборони України. Проект розрахований на 18 місяців, а його сумарна вартість становить 1,5 млн євро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ