Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

НАТО відзначає 74-ту річницю з дня створення

4 квітня 1949 року у Вашингтоні представники 12 країн підписали Північноатлантичний договір, на підставі якого було засновано Організацію Північноатлантичного Договору – міжнародний союз колективної оборони.
Фото: shutterstock

Про це повідомив Укрінформ

Північноатлантичний альянс був створений на основі договору між країнами-членами, кожна з яких приєдналася до нього добровільно після публічного обговорення і відповідного парламентського процесу.

Договір поважає їхні індивідуальні права та міжнародні зобов’язання згідно зі Статутом ООН. Він зобов’язує країни-учасниці взяти на себе частину ризиків і відповідальності за колективну безпеку, а також утримуватись від приєднання до будь-яких інших міжнародних зобов’язань, які можуть суперечити договору.

Усі рішення в НАТО приймаються колегіально на основі консенсусу. Найважливішим органом прийняття рішень в НАТО є Північноатлантична рада, в якій беруть участь представники усіх країн-членів Альянсу на рівні послів, міністрів або глав держав та урядів. На сьогодні Організація Північноатлантичного договору — це альянс 31 держави Північної Америки і Європи.

НАТО була створена на противагу експансіоністській політиці СРСР. Адже, між 1947 і 1949 роками сталася низка драматичних політичних подій, які змусили західні країни серйозно замислитись над проблемами безпеки. Першим кроком у повоєнній реконструкції західноєвропейської безпеки та створенні оборонної організації Західноєвропейського Союзу став Брюссельський договір, підписаний у березні 1948 року п’ятьма країнами Західної Європи — Бельгією, Францією, Люксембургом, Нідерландами та Великою Британією. Це також був перший крок на шляху до підписання у 1949 році Північноатлантичного договору та створення НАТО.

Емблема НАТО була затверджена у жовтні 1953 року як символ Північноатлантичного союзу. Круг символізує єдність і співпрацю, а зображення картушки компаса — загальний шлях до миру, який обрали держави — члени цього союзу.

Як інформує Армія FM, відносини України з НАТО почали розвиватися невдовзі після здобуття нею незалежності у 1991 році. Вже у січні 1992 року представник України вперше взяв участь у Робочій групі високого рівня Ради північноатлантичного співробітництва.

Але по справжньому доленосними взаємовідносини України з НАТО стали в останні роки, саме тоді, коли рф розв'язала війну проти України. Україна остаточно визначилась та тримає курс на ЄС та НАТО.

Верховна Рада 7 лютого 2019 року ухвалила зміни до Конституції про курс України на вступ до ЄС і НАТО. 12 червня 2020 року Україна здобула статус партнера з розширеними можливостями НАТО.14 червня 2021 року лідери НАТО в комюніке за підсумками саміту оголосили, що Україна отримає членство через ПДЧ.

30 вересня 2022 року Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку — без узгодженого Плану дій щодо членства (ПДЧ), за аналогією зі Швецією та Фінляндією. Так наша країна має намір якнайшвидше завершити свій шлях до Північноатлантичного альянсу, особливо в умовах широкомасштабної військової агресії рф проти України.

Нині Україна є донором безпеки для всієї євроатлантичної спільноти. Українська влада сподівається, що цьогорічний саміт НАТО у Вільнюсі ухвалить чітке рішення про те, що Альянс прагне бачити Україну у своєму складі. 

На сьогодні, зважаючи на збройну агресію й ризик подальших воєнних дій з боку Росії, тема вступу України до НАТО є надзвичайно актуальною, але на заваді стоїть ряд перешкод об’єктивного характеру, що робить цей вступ справою не найближчого майбутнього.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ