Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нацбанк прогнозує нову програму з МВФ обсягом у 10 млрд дол.

Національний банк України прогнозує, що обсяг нової програми макроекономічного фінансування з Міжнародним валютним фондом складе 10 мільярдів доларів.

Про це повідомив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб в інтерв’ю Financial Observer. Повідомляє Громадське. 

За словами Сологуба, нова програма, на відміну від чинної, буде у формати EFF (Extended Fund Facility, наразі в Україні діє програма stand-by). Обсяг цієї програми складатиме 5-10 мільярдів доларів, а термін її дії — 4 роки.

«Зазвичай програма EFF триває 2,5-4 роки. Ми використовуємо ці параметри у макроекономічних прогнозах Нацбанку. Розмір програми залежатиме від її тривалості. Ми вважаємо, що це буде 5-10 мільярдів доларів», — повідомив Сологуб.

За його словами, перший транш МВФ в межах вже нової програми має надійти до України до кінця 2019 року. Його розмір складе 2 мільярди доларів. Надалі Нацбанк прогнозує надходження траншів по 2 мільярди доларів щороку.

Нагадаємо, що напередодні у МВФ повідомили, що місія фонду, яка вестиме переговори з Україною, прибуде до Києва тоді, коли буде сформовано новий уряд і він визначиться з пріоритетами своєї роботи.

Напередодні в Офісі президента повідомляли, що місія МВФ може розпочати свою роботу в Україні вже у серпні 2019 року. Також там пропонуватимуть МВФ пом’якшити свої вимоги щодо цін на газ для населення.

18 червня, під час зустрічі з німецьким бізнесом, Зеленський заявив, що нову програму з МВФ почнуть готувати у липні 2019 року.

Раніше у МВФ повідомили, що планують відновити переговори про нову програму з Україною після завершення парламентських виборів.

Заступник голови Адміністрації президента Юрій Гончарук в інтерв'ю «НВ Бізнес» повідомляв про можливе проведення переговорів з МВФ про нову програму співпраці на 3-4 роки вже до кінця 2019 року.

Зазначимо, що чинна програма співпраці України з МВФ, stand-by, розрахована на 14 місяців. Загалом в межах програми планувалося отримання трьох траншів кредиту на загальну суму 3,9 мільярда доларів. Перший транш програми надійшов Україні одразу після її підписання. Другий мав надійти у травні 2019 року.

Раніше заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що за оптимістичним сценарієм, до кінця 2019 року Україна може отримати лише один з двох запланованих траншів МВФ.

Черговий транш МВФ необхідний для підтримання фінансової стабільності України та уникнення настання технічного дефолту — ситуації, коли Україна не зможе розрахуватись за кредитними зобов’язаннями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ