Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Найбільш завантаженим пунктом пропуску залишається “Ягодин”

Своєї черги на перетині кордону з Польщею чекають 1200 вантажівок.
фото - ZIK

Як повідомив голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко під час брифінгу в “Медіацентрі Україна – Укрінформ”, найкритичніша ситуація на кордоні з Польщею – на пункті пропуску «Ягодин», де вантажні автомобілі чекають у черзі до 7 днів.

«Якщо раніше ми фіксували, що черги з вантажних автомобілів збираються на кордоні на виїзд наприкінці тижня, і завантаженість падає у понеділок, то зараз накопичуються щодня – це  в середньому 300 – 800 вантажних автомобілів. Найбільш завантажений пункт пропуску – «Ягодин», там щодня мінімум 1200 автомобілів», – сказав Сергій Дейнеко.

За даними Державної Митної служби минулу добу найскладніша ситуація у пунктах пропуску на державному кордоні була на виїзд з України: в «Ягодині» – 2600 вантажівок, «Порубне – Сірет» – 1100, «Рава-Руська» – 760, «Краківець» – 580, «Шегині» – 360.

Голова ДПСУ наголосив, що черга з легкового транспорту не є суттєвою: «40-50 легкових автомобілів у пунктах пропуску – це не критична ситуація. Проблема лишається саме з вантажним транспортом».

Щоб вирішити ситуацію на пункті пропуску «Ягодин» Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Митна служба та ДПСУ підготували пропозицію до польської сторони.

Мустафа Найєм, заступник міністра інфраструктури України під час брифінгу повідомив, що Україна пропонує розглянути можливість сортування вантажів по групах товарів, що спростить процедуру прийняття вантажу, не проводити заходи санітарного контролю при ввезенні ріпаку, який становить 40-50% всього вантажу, що проходить такий контроль. Також пропонується відкрити нові місця перетину для виїзду порожнього транспорту.

«Те, що ми зараз маємо в пунктах пропуску – це катастрофічна ситуація. Щодня ми втрачаємо мільйони гривень на цьому простої», – додав Мустафа Наєм.

Вячеслав Демченко, в. о. голови Державної митної служби України повідомив, що станом на зараз не доходить до бюджету близько 55 – 60 мільйонів гривень: “І це тільки через заблокований пункт пропуску “Ягодин”.  

У ДПСУ водіїв автомобілів закликають користуватися інтерактивною мапою пунктів пропусків, щоб уникнути черг на кордонах. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ