Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ випустив пам’ятну монету "Олексій Погорєлов"

3 червня 2019 року у продовження серії ʺВидатні особистості Україниʺ, Національний банк вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні, яка присвячена видатному математикові, педагогу, інженеру-конструктору, академіку Національної академії наук України Олексію Погорєлову (1919-2002).

НБУ випустив пам’ятну монету "Олексій Погорєлов"

Зі шкільних років Олексія називали ʺПаскалемʺ за неймовірний талант до вирішення складних математичних та логічних задач.  Дослідження вченого дали змогу завершити розробку теорії повних нерегулярних опуклих поверхонь та заклали основу нелінійної геометричної теорії оболонок – найпоширеніших елементів сучасних конструкцій. Олексій Погорєлов – автор десятків монографій і підручників (зокрема оригінального шкільного підручника з геометрії та університетських підручників з аналітичної та диференціальної геометрії), більшість з яких перекладено англійською мовою.

Олексій Погорєлов – автор десятків монографій і підручників, більшість із яких перекладено англійською мовою.

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, по обидва боки від якого написи: Національний (ліворуч), банк України (праворуч); у центрі на дзеркальному тлі – стилізовану композицію: зображено гелікоїд (гвинтова поверхня), на тлі якого – полігональне наближення кривої та номінал – 2, унизу напис – Ггривні; рік карбування монети – 2019 (ліворуч), логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).

Аверс пам’ятної монети "Олексій Погорєлов"

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрет Олексія Погорєлова, ліворуч від якого – абстрактна фігура, що символізує топологічні дослідження математика в геометрії, та написи: Олексій/Погорєлов/1919 – 2002.

Реверс пам’ятної монети "Олексій Погорєлов"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ