Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Не всі діти матимуть 1 вересня нові підручники

МОН не встигає вчасно надрукувати мільйони підручників для 10-х класів. Батьки вимушені шукати та купувати їх самотужки. Через зайву бюрократію та тяганину чиновники скорочують час на друк нових підручників з 7,5 місяців до 3-4 місяців.

Першого вересня учні десятих класів по всій країні не отримають нових підручників: Міносвіти не встигає їх надрукувати вчасно. Це означає, що батьки знов будуть своїм коштом забезпечувати школярів сучасними підручниками.

"Це типова ознака «реформ» від уряду – знову українці вимушені самі сплачувати за те, що повинна надати держава", - зазначив голова Львівської обласної організації політичної партії "Наш край" Мирослав Хом'як.

Згідно з планами, Міносвіти мало забезпечити друк 17 млн нових підручників для 1-х, 5-х та 10-х класів. Але, МОН минулого тижня робить заяву, що не встигає надрукувати підручники для 10-х класів. Чиновники посилаються на брак поліграфічних потужностей у країні. 

Потужності української поліграфії дозволяють надрукувати 17 млн. підручників протягом 7,5 місяців. Для вчасного друку МОН повинно було провести у визначені терміни усю підготовчу роботу та забезпечити фінансування. Але, як завжди, чиновники проґавили час та зараз намагаються втиснути друк у три місяці замість 7,5 місяців, що технічно неможливо.

Мирослав Хом'як звертає увагу, що ця практика Міносвіти повторюється з року в рік. Щороку бюрократична тяганина та узгодження відбирає до 8-9 місяців, тоді як на друк залишається 3-4 місяці. За таких умов підручники у повному обсязі не потрапляють у школи вчасно. 

"Ми очікуємо від уряду розслідування та покарання винних чиновників. Уряд має удосконалити процеси узгодження та прибрати зайву бюрократію, від якої страждають діти", - заявив політик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ