Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Не взяв хабар - отримай премію, - Цигикал

Держприкордонслужба на першому місці з боротьби з корупцією в державі. Про це розповів глава Державної прикордонної служби Петро Цигикал в ексклюзивному інтерв'ю для Цензор.НЕТ.

"Ми як правоохоронний орган сьогодні на першому місці з боротьби з корупцією в державі. У нас понад тисяча відмов від хабарів за 2018 р. Тільки цього року вже більш ніж 150 відмов на суму понад 500 тисяч гривень", - повідомив він.

За словами Цигикала, нещодавно в Держприкордонслужбі була введена нова система: якщо людина відмовилася від хабара, їй офіційно виплачується премія: "Останнє преміювання за відмову від 3 тис. дол. - це 30 тис. грн. Випадок був у Борисполі. Тільки сьогодні я підписав накази про вручення 5 або 6 таких премій за відмову від хабара. І люди вже знають, що не взяв гроші - отримай премію".

Однак глава відомства додав, що працює не тільки пряник, але й батіг: "Наші підрозділи внутрішньої та власної безпеки в рамках кримінальних проваджень йдуть на те, щоб перевіряти наших співробітників. Тому люди знають, що будь-який іноземець із грошима на лінії паспортного контролю може підійти до інспектора і сказати - "ви затримані, працює внутрішня безпека!". Я вам скажу, що така профілактика діє найбільш ефективно".

Цигикал зазначив, що вже в 2019 році підрозділами ВВБ проведено майже 600 таких перевірок. 18 осіб звільнено, до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 600 військовослужбовців; ще 7 - переміщені в інші місця служби; у 88 випадках - інформація про ознаки злочину внесена до ЄРДР.

"Я ще жодного разу не відмовив керівнику відповідного департаменту, коли він приходив до мене з питанням підписання постанови про оперативно-розшукову справу, це чесно. Якщо навіть я цю людину добре знаю і поважаю. Як кажуть - для чистоти експерименту.

Тому ці підрозділи працюють, я вважаю, що дуже ефективно. У нас було управління, але ми створили департамент. Тому що ми наполягли - і таки стали суб'єктом закону про контррозвідувальну діяльність. І вже контррозвідувальна діяльність проводиться як щодо шпигунів, так і щодо нашого персоналу, який, можливо, контактує з ворогом", - резюмував Цигикал.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ