Неправильне харчування є причиною кожної п'ятої смерті на планеті. Такого висновку дійшла міжнародна група вчених, яка провела масштабне дослідження у 195 країнах.
Журнал The Lancet опублікував результати їхньої роботи, передає Громадське.
Проаналізувавши дані з 1997 по 2017 рік, вчені з'ясували, що через пов'язані зі шкідливою їжею хвороби, як от серцево-судинні захворювання або діабет II типу, в середньому помирають 10 мільйонів людей на рік. Так у 2017 році 11 мільйонів смертей були наслідком факторів неправильного харчування.
Вчені зазначили, що тютюнопаління стає причиною значно меншої кількості людей.
Основними чинниками смертельних захворювань у більшості країн вчені називають високий рівень споживання занадто солодкої і дуже солоної їжі, низьке споживання цільних зерен, овочів та фруктів.
Найменше смертей від шкідливих харчових звичок зафіксували у країнах, більшість жителів яких дотримується середземноморської дієти (їдять рибу, овочі, фрукти, горіхи). Серед таких, зокрема, Іспанія та Італія.