Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Німеччина не підтримує план про передачу Україні заморожених російських активів

Німеччина відмовляється від плану Європейської комісії про передачу прибутків від заморожених російських активів для відновлення України. У Берліні вважають, що це має юридичні ризики/

За інформацією Громадського, про це повідомляє Financial Times із посиланням на німецьких урядовців. 

Наразі Німеччина виступила проти плану Брюсселя, оскільки побоюється, що «поспішний крок» може спричинити юридичні чи фінансові ризики.

Як зазначає FT, не лише Берлін закликав до «подальших роздумів над ідеями» щодо плану, а ще й інші держави. Однак, видання не назвало їх. 

Один німецький посадовець вважає, що якби ЄС застосувало план, то це створило б «прецедент для інших», зокрема, Польща висловила претензії Берліну щодо виплат за збитки під час Другої світової війни.

Водночас інший посадовець сказав, що міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн вивчив пропозиції ЄС щодо конфіскації активів центрального банку рф та вважає, що вони «юридично непрацездатні». 

Про які прибутки з активів ідеться?

Брюссель розглядав низку варіантів, як використати заморожені активи російського центробанку. Один із варіантів — активне управління цими активами, щоб отримати прибуток або деякі процентні платежі з них.

Зокрема, європейські посадовці розглядають можливість вимагати від компаній, які зберігають заморожені російські активи, зробити внесок із тих прибутків, які вони отримують від реінвестування активів рф. Ці гроші можна б використовувати для підтримки України.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) застеріг Єврокомісію, що використання прибутку від заморожених активів російського центробанку для допомоги Україні може підірвати довіру до євро як світової валюти та зашкодити фінансовій стабільності.

За даними Bloomberg, ЄС заблокував понад 200 мільярдів євро активів російського центрального банку, що підкреслює важливість наявних дискусій про те, як використовувати такі кошти для допомоги у відбудові України.

Єврокомісія, зокрема, розглядає можливість спрямування російських коштів у комплекс фінансування на 50 млрд євро для підтримки України на період 2024-2027 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ