Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

“Ніяка вишиванка Альошу не спасе” - Олег Радик

Рух декомунізації триває: на Львівщині створено спеціальну робочу групу з питань утилізації ганебних залишків імперіалізму.
Початок робіт з демонтажу аварійної стели Монументу Слави у Львові. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Напередодні, радник начальника львівської військової адміністрації Олег Радик, в інтерв'ю для "Першого Західного" розповів про успіхи політики українізації та подальші плани боротьби з радянським та проросійським минулим загалом.

За даними Міністерства культури за рік у 14 областях демонтували 65 пам’ятників присвячених радянським письменникам і військовим, а також було змінено 7652 топоніми. За словами Радика, у Львові треба декомунізувати ще понад 150 монументів і досі є назви, які варто перейменувати. З метою оперативної організації демонтажу пам’ятників, нещодавно було створено спеціальну робочу групу, комісії якої є в районах області, до того ж активних громадян заохочують відкривати власні, у своїх населених пунктах. Кожен хто виявив сліди “російського міра”, має змогу звернутись до спеціальної робочої групи, за наявності такої в районі, або ж за допомогою соцмереж зв’язатись з Олегом Радиком.

Гість зазначив, що на Львівщині громади мають усі повноваження для самостійного розв’язання питань з декомунізації регіону. У випадку, якщо вони нічого не вирішують, цим займається начальник військової адміністрації. Проте Олег Радик підкреслив, що покладає надії на небайдужих активних громадян, що не будуть чекати “вказівки зверху”.

Радник зазначив, що наразі Балтійські країни теж активно очищають свою культуру від пережитків радянського минулого. Надихнувшись їхнім досвідом, він запропонував Жовківській громаді, на руїнах пам’ятних споруд Петру Нестерову, відкрити музей куди звезуть “найцікавіших тих альош, збиті танки й всяку техніку російську”, що зберігатиме пам’ять про наш тернистий шлях до свободи від російського імперіалізму, терору, буде нагадуванням для наступних поколінь.

Щодо церков московського патріархату на Львівщині, Олег прокоментував, що: “Тут ситуація трохи печальна”, -  за його словами, ні обласна, ні міська рада не регулюють цю проблему та використовують її в піар-кампаніях. Радик запевняє, що в керівництві МП, лишилися “затяті КГБ-шники”, які не мають чого втрачати й ні перейменування, ні відокремлення на дві православні церкви не є виходом з ситуації. Натомість потрібно домогтися рішення держави про закриття та заборону цих церков, але часом, віряни, що надають перевагу батюшкам- КГБ-істам, стають на заваді тому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ