Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новояворівськ без опалення: люди ходять грітися у лікарню

Місто Новояворівськ (Яворівський район, Львівщина) далі потерпає без опалення: в 5 дитсадках та 5 школах мерзнуть діти. А інваліди та пенсіонери ходять грітися в лікарню.
Завідувач травматологічним відділенням Григорій Хомич.

Як передає сьогодні, 6 листопада, власкор Гал-інфо, перехожі на вулицях мешканці Новояворівська однаково клянуть і минулу, і теперішню влади.

«Ходимо грітися в коридори вдень в поліклініки, а ввечері – лікарні. Там котельню головний лікар знищити не дав, то так тепло, як в бані», – зокрема зазначають місцеві мешканці.

Власкор Гал-інфо побував у некомерційному комунальному підприємстві «Новояворівська районна лікарня імені Юрія Липи», де особисто пересвідчився, що тут і в поліклініці, і палатах, де лежать хворі, і в коридорах тепло.

За словами завідувача травматологічним відділенням Григорія Хомича, батареї такі гарячі, що не дотулися.

{{1}}

«У цьому заслуга нашого головного лікаря, який свого часу відмовився переходити на централізоване опалення. Інакше, мерзли б ми, як і всі новояворівчани», – каже лікар-травматолог.

На запитання, як йому вдалося зберегти котельню, – головний лікар Новояворівської районної лікарні Григорій Мороз відповів коротко: «Підрахував, що в такому разі гігакалорії будуть найдешевшими в районі. І не помилився».

Коли журналіст поцікавився, а як справи полягають із теплою водою влітку, коли котельня не працює, – головний лікар пояснив, що і з цим справилися – завдяки Міжнародному проекту «Відновлювальні джерела енергії – рецепт покращення якості природного середовища на територіях Любачівського повіту (РП) та Яворівського району (Україна)». Підігріта вода завдяки цим сонячним колекторам живить пральню та харчоблок.

Зі слів медичної сестри, зараз для новояворівських медиків – одна радість, що можуть погрітися на роботі, бо вдома від холоду руки зводить.

У коментарі власкорові Гал-інфо міський голова Новояворівська Василь Муравель зазначив, що Новояворівська районна лікарня оздоровлює пацієнтів не лише з Яворовівщини, а й із Городка та Мостиськ.

«А що стосується опалювання всього Новояворівська, то гроші, щоб погасити заборгованість із зарплатні працівникам ТЕЦ вже є. Але переказати ці кошти годі, бо заблоковані рахунки підприємства. А вирішити цю проблему може лише офіційний Київ», – пояснює мер Новояворівська.

Нагадаємо, що в Новояворівську, як і в Новому Роздолі, що на Львівщині, зірвано опалювальний сезон через проблему із теплопостачальним підприємством, працівникам якого близько півроку не виплачують заробітну платню.

Цю проблему обговорювали, зокрема, на засіданні Львівського регіонального відділення Асоціації міст України; мер Новояворівська давав брифінг у Києві; питанням зайнялася Львівська ОДА.

Довідка Гал-інфо.

За повідомленням пресслужби Львівської ОДА 31 жовтня комісія з надзвичайних ситуацій ухвалила терміново скерувати з резервного фонду Львівщини 2,7 млн грн на запуск опалювального сезону у Новояворівську та Новому Роздолі.

Кошти виділяють на поворотній основі.

Міським головам Новояворівська та Нового Роздолу доручили невідкладно укласти відповідні договори, а директорові виконавчої компанії ПП "Гарант Енерго М" – забезпечити цільове використання цих коштів.

Зазначимо, 29 вересня, під час сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра фінансів України та Міністра розвитку громад та територій України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на опалювальний сезон у Новому Роздолі та Новояворівську.

Додамо, наприкінці вересня 2018 року тендерний комітет АРМА обрав компанію «Гарант Енерго М» управителем активів, арештованих у рамках кримінального провадження щодо ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» й звинуватило керівництво арештованих Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ, які належать Дубневичам, у блокуванні поставки тепла і гарячої води мешканцям цих міст.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ