Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новий прокурор Одеської області Стоянов підпадає під люстрацію - Мін'юст

Прокурор Одеської області Микола Стоянов, проти призначення якого з 30 березня в Одесі проходять протестні акції, підпадає під Закон "Про очищення влади". Про це повідомляється на сайті Міністерства юстиції.

У повідомленні говориться, що Закон України "Про очищення влади" визначає критерії очищення влади, відповідно до яких особи не можуть протягом 10 років з дня набрання чинності Законом займати посади, за якими здійснюються заходи з очищення влади (люстрація). Пояснюється, що відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 3 даного Закону заборона застосовується до тих, хто займав посаду керівника, заступника керівника територіального (регіонального) органу прокуратури України в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року не менше одного року.

"Міністерством юстиції України виявлено, що Стоянов Микола Степанович відповідає критерію здійснення очищення влади", - сказано в поясненнях міністерства. Зокрема, Стоянов працював заступником прокурора Миколаївської області з 25 лютого 2010-го по 15 червня 2011-го 476 днів, і заступником прокурора Київської області 609 днів - з 15 липня 2011-го по 12 лютого 2013 року.

У Мін'юсті пояснили, Стоянов був відновлений на посаді в зв'язку з тим, що постановою Одеського окружного адміністративного суду від 5 грудня 2014 року, яку Одеський апеляційний адміністративний суд 3 лютого 2015 року залишив без змін, був задоволений позов Стоянова до Генпрокуратури України.

Зокрема, суд скасував наказ від 2 липня 2014 року про звільнення Стоянова з посади прокурора Одеської області в порядку переведення за його згодою на іншу роботу. Також, згідно з рішенням суду, Стоянов відновлений на посаді з 7 липня 2014 року.

Водночас, відповідно до вимог Закону "Про очищення влади", Стоянов підпадає під "вищевказані критерії", а значить, не має права обіймати посаду прокурора області. У Мін'юсті додали, що повноваження по звільненню (в тому числі на підставі Закону України "Про очищення влади") з посад прокурорів областей належать в компетенції генерального прокурора України, який інформує Міністерство юстиції про їх звільнення і надає відповідні відомості про застосування до них вищеназваного Закону .

"Наголошуємо, що з огляду на те, що Закон, який є спеціальним, прийнятий для захисту і утвердження демократичних цінностей, верховенства права і прав людини в Україні, слід враховувати, що його дія поширюється без обмежень на всіх осіб, які займають посади, за якими здійснюються заходи по очищенню влади (люстрація)", - наголосили в Мін'юсті.

У відомстві наголошують на необхідності застосування до Стоянова, який поновлений на посаді прокурора Одеської області, положень Закону України "Про очищення влади".

Стоянов вже був прокурором Одеської області. Його призначив на цю посаду в травні 2014 року тодішній генпрокурор Олег Махніцький. Наступний генпрокурор Віталій Ярема звільнив Стоянова з посади прокурора Одеської області.

До сих пір прокурором області був Давид Сакварелідзе, якого Віктор Шокін звільнив 29 березня, в день голосування в ВР за його відставку з посади генпрокурора.

Сакварелідзе заявив, що причиною його звільнення з посади заступника генерального прокурора - прокурора Одеської області стала його боротьба з корупцією в прокуратурі.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ