Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Новий скандал. Російська компанія мала доступ до користувацьких даних Facebook

Російська інтернет-компанія Mail.ru була серед фірм, яким Facebook надав розширення, яке дозволило їм збирати дані про користувачів соціальної мережі. Дані збиралися навіть після зміни політики соцмережі, яка нібито припинила такий збір, йдеться в статті CNN.

Представники Facebook повідомили CNN, що додатки, розроблені російським технологічним конгломератом Mail.Ru Group, перевірялися як частина ширшого розслідування компанії про зловживання даними в світлі скандалу з Cambridge Analytica. Mail.Ru Group розробила сотні додатків для Facebook, деякі з яких були тестовими і не були опубліковані.

За даними CNN, у Mail.Ru було додаткові два тижні для доступу до даних користувачів, після посилення політики конфіденційності в соцмережі.

Великий портфель компаній Mail.Ru включає в себе підрозділ ігор онлайн. Mail.Rг сказала CNN в заяві, що запустила близько 20 ігор в Facebook. Компанія заявила, що вона діє відповідно до умов Facebook і що вона не збирала дані про користувачів Facebook, крім як для просування своїх ігор.

Сенатор Марк Уорнер, глава фракції демократів у сенатському розвідувальному комітеті, сказав в заяві CNN, що відносини Facebook з Mail.Ru заслуговують подальшого вивчення.

"За останні 6 місяців ми дізналися, що у Facebook було мало можливостей для контролю збору та використання призначених для користувача даних третіми особами. Тепер ми дізнаємося, що найбільша в Росії технологічна компанія, чиї керівники тісно пов'язані з Володимиром Путіним, створила сотні додатків, інтегрованих з Facebook, збираючи дані. Якщо це так, нам потрібно визначити, яка інформація користувача була передана за допомогою Mail.ru і що вони можуть робити з захопленими даними", - сказав Уорнер.

Mail.Ru повідомила CNN, що з представниками компанії Facebook в процесі розслідування не зв'язувався. У той же час, представники Facebook запевняють, що зв'язувалися з Mail.Ru в ході перевірок, але не розповіли, коли вперше звернулися до російського підприємства.

Mail.Ru Group контролюється USM Holdings, компанією, заснованою Алішером Усмановим, який був включений в список пов'язаних з Кремлем бізнесменів, який Міністерство фінансів США опублікувало в січні. Російський інвестор Юрій Мільнер був головою Групи Mail.Ru, поки не пішов у відставку в 2012 році. У минулому році New York Times повідомляла, що Мілнер інвестував в Facebook і Twitter.

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ