Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Публікація катувань українських воїнів — тактика ворога: як реагувати

Оксана Мороз, засновниця ініціативи з інформаційної гігієни "Як не стати овочем", пояснила мету публікації жорстоких відео ворогом та розповіла як діяти українцям.

Фото: Depositphotos

Як повідомлялось, учора у соцмережах почало ширитися відео, як російські окупанти цинічно відрізають голову ще живому українському воїну. Міжнародна розвідувальна група InformNapalm заявила, що росіяни практикували обезголовлення полонених українців та мирних жителів ще з 2014 року. Однак жодних доказів, крім усних свідчень, не було. 

Утім, після повномасштабного вторгнення серед російських угруповань значно збільшилась практика вбивств з катуваннями. Відрізання голови, або інших чистин тіла практикується ними не стільки як елемент залякування.

"Російські командири підрозділів ЗС РФ та неформальних російських бандформувань віддають накази своїм підлеглим, щоб ті відрізали голови чи катували, а самі знімають все на телефон, як доказ і елемент "пов'язання кров'ю та злочином", щоб підлеглі розуміли, що шляху назад для них вже немає. Після такого "хрещення кров'ю" вірогідність, що бойовик втече і здасться у полон значно зменшується, бо є компромат. Тобто це контент не для нас і не для Заходу, а для внутрішньої аудиторії. Є припущення, що відео з такими компроматами потрапляють в мережу, якщо співучасник злочину втік або зрадив, або відео знайшли в телефоні вже ліквідованого командира і вирішили викласти в мережу. І так, таких відео ще багато, і якщо вони потрапляють в мережу, то їх виконавці, ймовірно, можуть бути вже мертві", — йдеться у повідомленні.

Керівництво України вже відреагувало на відео з вбитим полоненим воїном. Зокрема Володимир Зеленський заявив, що вбивці понесуть законну відповідальність за скоєне. Щодо цієї справи Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за статтею порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 ККУ).

Оксана Мороз, засновниця ініціативи з інформаційної гігієни "Як не стати овочем", пояснила, що такі відео з‘являються невипадково і завжди у потрібний момент. Їхня ціль — залякати (не йдіть воювати / втікайте з війська) та стимулювати агресію у відповідь (на полі бою). 

Експертка стверджує, що, на превеликий жаль, такі відео ще будуть. Ця практика не нова — і в чекістів, і в росіян, і з 2014 року. 

Оксана Мороз перелічила, що робити українцям у таких випадках:

1) НЕ дивитися відео — тоді буде злість і не буде жаху (ціль росіян не досягнена).

2) НЕ публікувати відео.

3) писати про це у твіттері англійською мовою (є зразки у Лачена, Стерненка).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ