Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Офіс генпрокурора та СБУ допитують звільнених з полону українців

Офіс генпрокурора спільно зі Службою безпеки допитують українців, звільнених з полону 29 грудня.

Про це повідомили в ОГПУ, пише Громадське.

«Наразі допити потерпілих проводяться за місцем проходження реабілітації та лікування. Слідчі дії планується провести з усіма 76 звільненими з полону особами у якомога стислі строки без шкоди процесу їх фізичного та емоційного відновлення», — зазначили у відомстві.

У прокуратурі розповіли, що вже задокументували грубі порушення бойовиками так званих «ДНР» і «ЛНР» норм міжнародного гуманітарного права.

«Зокрема, звільнені з полону свідчать про катування, застосування фізичного насильства, нелюдське поводження з полоненими», — заявили в ОГПУ.

У прокуратурі уточнили, що це ознаки злочинів, передбачених ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни). 

Завдяки процесуальним діям і зокрема допиту звільнених з полону правоохоронці хочуть встановити осіб, що вчиняли зазначені злочини.

Також у прокуратурі закликали повідомляти про всі відомі факти порушення норм міжнародного гуманітарного права та прав і свобод громадян України на окупованих територіях. Зробити це можна за електронною формою.

Раніше глава МЗС України говорив, що Київ продовжить роботу в «нормандському форматі» заради остаточного обміну полонених за формулою «всіх на всіх».

Нагадаємо, 29 грудня 2019 року відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». З полону бойовиків повернулися 76 українців. СБУ оприлюднила імена всіх звільнених з полону українців: це 12 військових і 64 цивільних.

У межах обміну Україна передала бойовикам понад 120 людей, ще 17 відмовились брати участь в обміні. Українська влада зокрема передала колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській у 2014 році, та бразильця Рафаеля Лусваргі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ