Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Огляд ЗМІ: грошей для фонду нема, але ти, Катінько, тримайся

Огляд ЗМІ: грошей для фонду нема, але ти, Катінько, тримайся.

США занепокоєні впливом руских олігархів на ситуацію в Україні

Американські ЗМІ опублікували дослідження з викриттям корупції у вищих ешелонах української влади. Фігурантом нового скандалу знову став Олег Кирилюк, керівник Держгеонадра України, за його зв'язок із руским олігархом Павлом Фуксом. В американській статті «Корупція в Україні: руский олігарх у нафтогазовому секторі» йдеться про скандального вихідця із Партії Регіонів Олега Кирилюка та корупційні схеми, які процвітають у Держгеонадра під його керівництвом.

На думку Ронні Луки, автора статті, тема енергобезпеки – одна з пріоритетних на даному етапі розвитку України. Свій природний газ внутрішнього видобутку і незалежна енергетика дозволять Україні уникнути політичного впливу з боку Москви. «Однак остання всіляко цьому перешкоджає. Зокрема, через клонування нових впливових олігархів і відкриту підтримку нелегітимного президента Януковича, який утік на РФ, а також його політичного оточення, яке залишилось в Україні», – йдеться в матеріалі «Huffington Post».

У Фінляндії стривожились: Путін хвалить фінів за святині Валаама

На телеканалі «Росія 1» відбулась прем'єра документального фільму «Валаам», у зйомках якого взяв участь Путін. На острів, на якому раніше влаштували концентраційний гуртожиток у будівлях ліквідованого монастиря для інвалідів Другої світової війни, Путін вперше прибув як паломник у 2001 році, щоби подивитись на цю руїну. Відтоді він узявся її відбудовувати, щоби створити там свою приватну «духовну зону». У Путіна на Валаамі є дача і сауна, які розташовані подалі від туристичних маршрутів. Це місце місцеві мешканці називають «скитом святого Путіна».

Довкола путінської дачі селяться його друзі-олігархи із кооперативу «Озеро», через що одне з найцікавіших туристичних місць стає VIP-об'єктом, закритим для туристів і для місцевих мешканців, яких силоміць переселяють на материк. А тих, хто супротивиться – викурюють вогнем. У минулому році на острові за дивних обставин згоріла будівля, де жили десятки колишніх працівників ліквідованих валаамських державних заповідників. Усіх погорільців змушують виїхати у районне містечко Сортавал.

На історичному валаамському кладовищі височить новий пам’ятник. Поруч із покійними ігуменами, колишніми настоятелями монастиря, поховані й меценати – українець Віктор Клименко і його син Антон Клименко. Брат Антона, Олександр Клименко – український бізнесмен, який був міністром і відповідальним за податки та доходи у складі уряду Януковича. В Україні його підозрюють у зловживанні владою і ухиленні від сплати податків. Клименко втік на Москву після падіння уряду Януковича, потрапив до санкційного списку ЄС і за ймовірно накрадені в Україні кошти будує путінський духовний оазис.

Фінів насторожили слова Путіна, висловлені у фільмі «Валаам», що якби не Фінляндія, куди встигли вивезти цінності монастиря перед 1939 роком, коли цю територію захопила Червона армія, то ці святині могли і пропасти. І тепер Путін вдячний, що рускі можуть їх відвідати, що ці релігійні святині об’єднують фінів і руских в один духовний народ.

У фінській соціальній мережі відбувся сплеск гнівних емоцій на адресу творців фільму «Валаам» і персонально Путіна. Юзери відверто висловили свої застереження без купюр.

Pohjolan Tarzan

Погано, що про це заговорили. Скоро Путін вимагатиме повернути наші святині Москві, тому що фіни свого часу «викрали» їх і відвезли до Фінляндії.

TL11

У цьому відчувається якась інтрига.

hmmmm-

Фінляндія із задоволенням зберегла б не тільки святині Валаама, а й інші скарби вимушено залишеної Карелії, якби Сталін не напав на фінів у 1939 році.

Absol

Так, це правда. Руский просто так хвалити не буде. Жахає те, що Путін говорить про речі, які об'єднують фінів і руских так само, як він каже про спільність українців і руских. Спасибі, Путін, але ні. Залишайся у своїй країні, давай забудемо нашу дружбу. Хай не буде спокуси об'єднувати народи з підступною допомогою руских.

Eräs Lasse vaan

Ці путінські слова подяки трохи вражають. Адже Валаам був частиною Фінляндії із початку її незалежності. Звичайно, ми забрали нашу власність подалі від нападника і ворога, зберегли всі важливі духовні реліквії. Путін напевно щось замислив, а цьому сусідові довіряти не можна.

Православна Церква Фінляндії, яка від 1923 року належить до юрисдикції Константинопольського патріархату, визнана у Фінляндії як державна Церква. Вона розпоряджається духовними святинями Ново-Валаамського монастиря, який розташований у мальовничій місцевості Хейнявесі. А ще інші сім парафій на території Фінляндії належать до юрисдикції рускої релігійної організації Кіріла Гундяєва, – пише видання «Helsingin Sanomat» («Гельсінські відомості»).

Вашингтон створить у Сирії сили безпеки

Під керівництвом США міжнародна коаліція з боротьби із терористичним угрупуванням «Ісламська держава» (ІДІЛ) планує створити в Сирії сили безпеки кордону (СБК). Планується, що військові СБК будуть знаходитись уздовж турецького та іракського кордонів, а також уздовж долини річки Євфрат.

При цьому СБК, як очікується, буде складатись із 15 тисяч військовослужбовців-ветеранів, які раніше служили у рядах Сирійських демократичних сил (СДС). Ще 15 тисяч військових у даний час проходять відбір для подальшої військової підготовки у рамках СБК. Сирійські демократичні сили – це опозиційний курдсько-арабський альянс, який створили в жовтні 2015 року. Головна мета СДС – боротьба із бойовиками ІДІЛ.

Напередодні наміченої на 23 січня конференції щодо заборони хімічної зброї, яка відбудеться у Франції, Бруно Тертре – експерт в області геополітики, розповів, що боягузтво Барака Обами завдало чималої шкоди авторитетові США. Аналітик переконаний, що цей «задній хід» Обами дорого коштував США з точки зору американської репутації у світі, а також мав важкі наслідки для самої Сирії.

У Франції в 2013 році все було готове для нанесення удару по терористах. Заправники були в повітрі, а літаки, на злітних смугах, готові до зльоту. Відповідальні особи були налаштовані дуже рішуче. Однак без США почати військові дії було неможливо: для проведення самостійної операції Франції не вистачало коштів і, на думку президента Франсуа Олланда, легітимності. Той факт, що американські попередження режимам Асада і Путіна не були підтверджені дією, мав наслідки для всього світу: саме з цієї причини Путін зважився анексувати Крим і почати війну на Донбасі, а Іран та Північна Корея наважились протистояти Заходові та погрожувати йому.

На Москві розхвилювались через американські наміри убезпечити частину території Сирії від проникнення бойовиків ІДІЛ. Збуджений Лавров під час прес-конференції вдарив у набат, що плани США допомогти створенню зони прикордонної безпеки у Сирії вказують те, що Вашингтон не хоче зберегти цілісність Сирійської Арабської Республіки. Адже без опереткової боротьби із ІДІЛ перебування московських найманців на території Сирії втрачає сенс. Натомість у Білому Домі вважають навпаки, що без маріонеткової ІДІЛ Сирія стане на шлях відновлення мирного життя, – пише вашингтонське видання «The Defense Post».

Дошкульні санкції: вже і дочка Путіна закрила свій фонд

Фонд «Міждисциплінарні ініціативи в галузі природничих та гуманітарних наук», розпорядником якого була Катя Тіхонова – дочка Путіна, припинив своє існування. Відповідну інформацію внесли 9 січня 2018 року до єдиного державного реєстру юридичних осіб.

За реєстраційними документами фонд мав право займатись видавничою діяльністю, фінансовим посередництвом, операціями з нерухомістю і науковими дослідженнями. Проте у базі Міністерства юстиції РФ нема відомостей про звітність, яку щорічно повинні подавати. Фонд також не надавав бухгалтерську звітність у головний міжрегіональний центр Росстату.

У серпні 2017 року директор фонду Семен Шевченко розповів, що фонд не веде жодної діяльності від моменту свого створення. Тоді ж у Мін'юсті повідомили, що з боку фонду виявлені порушення, а також нахвалялись, що за рішенням суду ліквідують фонд дочки Путіна, якщо звітність не буде подана.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ