Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: Кремль офіційно визнали агресором і окупантом

Огляд ЗМІ: Кремль офіційно визнали агресором і окупантом.

Україна ідентифікувала Росію як територію новітнього фашизму

Верховна Рада України законодавчо визнала Російську Федерацію агресором і окупантом, а також схвалила рішення президента Петра Порошенка про застосування Збройних Сил України для звільнення території Донбасу, яку захопили московські терористи. У другому читанні за законопроект №7163 «Про деокупацію і реінтеграцію Донбасу» проголосували 280 народних депутатів. Мета державної політики – звільнення тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, захист прав та свобод фізичних і юридичних осіб, забезпечення незалежності та територіальної цілісності України.

РФ, як країна-окупант, відповідно із IV Гаазькою та IV Женевською конвенціями несе цілковиту відповідальність за захист прав цивільного населення на окупованих територіях і зобов'язана створити необхідні умови для його життєдіяльності. На Москву покладається відповідальність за моральний і матеріальний збиток державі Україна, органам влади і місцевого самоврядування, фізичним і юридичним особам. Відтепер українські ЗМІ не повинні застосовувати абревіатуру «ЛНР» і «ДНР», а словосполучення «Адміністрація окупанта РФ» або абревіатуру «АОРФ», – наголосив Іван Винник, секретар комітету ВР із питань національної безпеки і оборони.

Ухвалення закону про забезпечення державного суверенітету в непідконтрольних районах Донбасу дозволить відсторонити представників РФ від участі в миротворчій місії ООН, а ключовими аспектами закону є визнання РФ державою-агресором і перетворення антитерористичної операції у військову операцію. На зазначених нюансах наголосив Павло Жебрівський, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, – інформує портал «Новини Донбасу».

США звинуватили РФ у диверсійній діяльності

Президент США заявив в інтерв'ю агентству «Reuters», що Москва допомагає Північній Кореї обходити накладені на неї економічні санкції. Дональд Трамп зазначив: «Москва цілком нам не допомагає у Північній Кореї. Те, в чому нам допомагає Китай, РФ підриває. Іншими словами, Кремль перекреслює все те, що робить Китай».

Держсекретар США теж звинуватив Кремль в тому, що він не дотримується режиму санкцій, накладених ООН на Північну Корею. Здебільшого, сказав Рекс Тіллерсон, мова йде про постачання пального, однак також є й інші питання. Держсекретар розмовляв із журналістами на борту літака, повертаючись із Ванкувера, де відбулась міжнародна зустріч міністрів закордонних справ 20 країн, присвячена проблемі Північної Кореї.

Рекс Тіллерсон розповів, що економічний тиск, який чиниться на Пхеньян, змусить КНДР повернутись за стіл переговорів із питання про ядерну програму і розробку ракет. Коаліція має достатньо доказів, що санкції вже болісно відчуваються у Північній Кореї. Першими традиційно страждають прості жителі КНДР, однак це вибір режиму. Північнокорейський вождь Кім Чен Ин сам вирішує, як розподіляти доступні йому ресурси, а тому страждання його власного народу – це його персональне рішення.

Китай і РФ не були запрошені на ванкуверську зустріч міністрів закордонних справ, однак Тіллерсон наголосив на конструктивній ролі Китаю в тому, що стосується Північної Кореї. Москва – це окреме питання, а Китай чинить серйозний тиск на Північну Корею, – розповів державний секретар США агентству «Reuters».

Британія переконала Facebook розслідувати втручання Москви у Brexit

У відповідь на вимоги британських парламентаріїв Facebook все-таки вирішив почати власне розслідування потенційного втручання руских груп у кампанію стосовно виходу Великобританії з ЄС. На даний момент це рішення є очевидним натяком на те, що керівництво Facebook таки підозрює Москву в причетності впливу на хід голосування за вихід Британії зі складу ЄС. Інтернет-гігант має намір з’ясувати, чи мала місце будь-яка досі невідома скоординована активність у сфері поширення дезінформації про Brexit.

Саймон Мілнер, представник Facebook у ЄС, повідомив, що для розслідування буде потрібно кілька тижнів. Крім того, він запросив від уряду Британії додаткову інформацію про те, що саме хочуть дізнатись британські парламентарі. Раніше спеціальний комітет із питань культури Британії вже запитував Facebook, Google і Twitter про те, чи платили російські групи за публікацію в соціальних мережах реклами, яка б сіяла розбрат серед британських виборців, – пише «Business Insider».

Дональд Трамп оголосив переможців «Премії фейкових новин»

Національний комітет Республіканської партії США виклав список призерів «Премії фейкових новин» за версією Дональда Трампа. У списку опинилось чимало ЗМІ, які часто ставали об'єктами різкої критики американського президента. За даними дослідження «Pew Research Center», у 2017 році лише 5% репортажів і статей про Дональда Трампа мали позитивний характер. Для порівняння, у перший рік президентського терміну Барака Обами тільки 20% повідомлень про його діяльність були негативними. Крім того, ще одне дослідження, на цей раз Гарвардського університету, показало, що за перші 100 днів Дональда Трампа на президентському посту репортажі таких каналів як CNN і NBC транслювали негатив про новообраного президента обсягом 93% ефірного часу.

Список очолив Пол Кругман, оглядач видання «The New York Times». На сайті республіканців сказано: «2017 рік був роком нескінченної упередженості, недобросовісної роботи ЗМІ та поширення відверто фейковий новин. Понад 90% сюжетів про президента Трампа носять зумисно негативний характер. У день історичної і блискучої перемоги президента Трампа Пол Кругман із «The New York Times» заявив, що економіка від такої перемоги вже ніколи не оговтається. Натомість ми бачимо, що індекс Доу-Джонса досяг рекордних значень». В іншій статті «The New York Times» також «помилково повідомили», що адміністрація Дональда Трампа «приховала доповідь про стан клімату». Однак цю доповідь можуть прочитати он-лайн всі бажаючі, тому газеті довелось внести корективи у свій матеріал.

Друге місце посів Брайан Росс із «ABC News», який, як вважається, повідомив помилкову інформацію про те, що Дональд Трамп наказав комусь із членів своєї виборчої кампанії встановити контакт із рускими. Пізніше телеканал виправив цей сюжет, зазначивши, що це сталося вже після обрання американського президента.

Третє місце Трамп присудив телеканалу CNN, який «помилково» повідомив про те, що кандидат у президенти Дональд Трамп і його син мали доступ до документів «WikiLeaks». Згодом канал відредагував цей сюжет. Крім того, Трамп відзначив CNN за репортаж, що Ентоні Скарамуччі, колишній директор із комунікацій Білого Дому, зустрічався з невідомим руским. Незабаром канал приніс вибачення і видалив цей сюжет. Далі Трамп розкритикував канал за повідомлення про намір колишнього директора ФБР Джеймса Комі оскаржити заяву Трампа, що стосовно американського президента не ведеться ніякого розслідування. Іще CNN дісталось на горіхи за сюжет, що президент США «перегодував рибок під час зустрічі з японським прем'єр-міністром», хоча насправді риб годував японський прем'єр-міністр.

Четверте місце віддали журналу «Time», який «помилково повідомив, що президент Дональд Трамп прибрав із Овального кабінету бюст Мартіна Лютера Кінга». Журналіст, який написав про це у соціальній мережі Twitter, попросив вибачення.

На п'ятому місці опинилось видання «The Washington Post» за свій репортаж про порожній стадіон, на якому повинен був виступати Дональд Трамп. «Нечесний журналіст цієї газети виклав фотографію арени за кілька годин до того, як почали прибувати люди», – сказано на сайті республіканців. Автор цієї замітки вибачився у мережі Twitter, заявивши, що його «збила з пантелику» фотографія іншого користувача.

На шостому місці удостоївся «Нагороди» і журнал «Newsweek» за статтю про те, що перша леді Польщі відмовилася тиснути руку президентові США.

Дональд Трамп заявив, що нинішні американські закони про поширення наклепу – це профанація і ганьба, тому що вони не відображають американські цінності й американську реальність, – повідомило видання «The Hill».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ