Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Олександр Поронюк: НАТО опосередковано вже бере участь у війні з рашистами

Полковник запасу, військовий журналіст Олександр Поронюк, в коментарі Гал-інфо поділився своїми думками про НАТО, та про участь альянсу у війні з рашистами.
Олександр Поронюк. Фото Гал-інфо.

Як зазначив Олександр, після розвалу Радянського союзу, коли впала “імперія зла”, фактично НАТО опинилося в підвішеному стані. Був своєрідний пошук того, в чому полягає подальша місія НАТО. Вони рухались по інерції.

“Я пригадую натівських військових, які вперше прилітали до нас десь в 1996-97 роках, це був своєрідний шок - від їхньої форми, зброї, спорядження, забезпечення. А також взаємостосунків між військовослужбовцями, тощо. Це було неможливо порівняти з нашою українською армією, яка в той час мала 99% рудиментів радянської. 

Водночас ми дуже легко спілкувалися з їхніми військовими, морськими піхотинцями, представниками національної гвардії - американцями, британцями, канадцями. У нас була надзвичайно тісна співпраця останні 20 років. І, відповідно, наші військові мали змогу вчитися та перейняти все найкраще.

Я можу стверджувати, що українська армія повністю перейшла на стандарти НАТО. Не хочу акцентувати на конкретних показниках, але у нас наразі структура та система збройних сил повністю відповідає стандартам НАТО”, - зазначає Олександр.

Відбулась поступова, але важлива еволюція українських збройних сил за сучасними світовими технологіями, стандартами і, найважливіше, етапами прийняттям рішень.

“Зараз відбувається такий форматі ведення війни, в якому ми абсолютно відрізняємось від тактики рашистів. Це дає нам величезний шанс та віру в те, що ми зупинили ворога, б'ємо його та будемо мати перемогу.

З точки зору України та українських військових, представників різних силових структур - національної гвардії, прикордонників, служби безпеки, служби з надзвичайних ситуацій, - натівські стандарти та цінності для нас вже існують не на папері, а на практиці”, - додав Поронюк.

Водночас він зазначає, що незважаючи на членство країни в блоці НАТО, всі повинні розуміти, що у випадку будь-якої агресії основний тягар війни несе саме місцеве населення та економіка країни, на яку здійснили агресію. І важко спрогнозувати дії альянсу, адже ще жодного разу 5-ту статтю про колективну оборону не застосовували.

“Ми за багатьма військовими параметрами вже давно перевищуємо деякі країни, які є членами Організації Північноатлантичного договору. Всі це розуміють і знають, наскільки українські військові є професійними. 

Ми вже маємо фахівців міжнародного рівня, багато наших військових закінчили кращі світові військові освітні заклади.

Але щодо всіх інших параметрів - економіки, рівня життя тощо є багато запитань”, - зауважив Олександр Поронюк.

Він зазначає, що є потужні світові країни, які добре почуваються в безпековому плані та водночас не є членами НАТО.  Однак це не виключає того, що збройні сили таких країни на 90 і більше відсотків відповідають стандартам Північноатлантичного Альянсу.

Та коли держава сама намагається утримувати та розвивати все й одразу: авіацію,  морські сили, піхоту, артилерію і все інше, - це надзвичайно складно як логістично, так і у  фінансовому плані.

“Я розумію ті політичні тиски і ту ситуацію, яку ми зараз переживаємо. І ту ситуацію, яку переживають лідери натівських країн, щоб не розпочалася Третя світова війна. Зокрема, обстріл Яворівського полігону - це була перевірка реакції саме натівських країн.

Так, Україна не є членом НАТО, але Альянс опосередковано вже є дотичним та бере участь у війні з рашистами. Згадайте, скільки зброї нам вже передали і продовжують передавати країни члени цього блоку. Також у нас сформували великий “іноземний легіон”. А фінансові ресурси, які нам виділяють члени Альянсу?  Адже всі чудово розуміють, що якщо росія знищить Україну, то війна прийде до них.

Є багато політичних баталій довкола питання членства України в НАТО, але є й багато непублічних процесів, про які невідомо пересічним мешканцям.  Зараз головне - припинити цю війну і здобути перемогу. І саме над цим зараз працюють всі органи влади та силові структури. Зараз миттєво приймають закони та рішення, які раніше не могли вирішити роками. Впевнений, що це надалі позитивно вплине на нашу економіку та відновлення країни. 

Крім того, у нас величезна міжнародна підтримка як у цивільній, так і у військовій сферах. Адже весь світ бачить, що в Україні зараз працюють успішні кризові менеджери, з якими можна мати справу”, - підсумував Олександр Поронюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ