Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олександр Свіщов: як підвищити інтерес до водного поло в Україні?

Олександр Свіщов, як Президент федерації водного поло України, активно популяризує ватерпольний спорт в державі.

«Хочемо підняти рівень водного поло в Україні. Завдання стоять максимальні – цей вид спорту має привертати увагу вболівальників в усіх куточках країни».

Обраний у червні президентом Федерації, Олександр Свіщов поділився першими кроками та планами для підняття іміджу водного поло в Україні:

По-перше, ми ввели обов’язкові online-трансляції усіх поєдинків чемпіонату України. Згодом, також будуть проводитись зйомки і матчів серед юнаків. Оскільки, попереднього сезону 2020-2021 рр. не проводились трансляції всіх матчів, звісно, інтерес до матчів був значно менший. Тому online-трансляції всіх ігор стануть обов’язковими, бо без цього, я вважаю, чемпіонат України з водного поло не такий цікавий для пересічного вболівальника. Зараз ми вже спостерігаємо приріст аудиторії і інтерес глядачів. Безперечно, роботи попереду ще багато і є куди рухатись. Будемо прагнути привернути якомога більшу увагу глядачів до водного поло України.

По-друге, оскільки інфраструктура – це найбільш важливе і болюче питання для ватерполістів в Україні, то, наприклад, у Львові ми вже на стадії перемовин з міською радою для побудови нового басейну для занять плаванням, водним поло і плавальними видами спорту. На сьогодні зацікавленість до водного поло і плавання у Львові дуже велика, є багато діток, які хочуть займатись цими видами спорту, але, на жаль, немає місця, аби розмістити усіх охочих займатись у басейні. До прикладу, в Маріуполі басейн на стадії завершення реконструкції – спорткомплекс «Нептун» – потрапив під програму президента України «Велике будівництво» і там вже до кінця 2021 року завершать усі роботи, там буде краща інфраструктура для заняття водним поло. У Харкові в нас є діючий басейн і є люди, які розвивають водне поло. Натомість у столиці, в Києві, є басейни для занять, проте немає великої зацікавленості серед дітей. Тому, хочемо в Києві якомога більше популяризувати наш вид спорту тим паче, все для цього є: басейни, хороші фахівці. На жаль, маємо велику проблему в Закарпатті, там одна з висококваліфікованих тренерських баз, дітки, які хочуть займатись, а от хорошого басейну немає взагалі. Справді, є дві хороші тренерські школи в Ужгороді та Одесі, а от займатись водним поло у цих містах важко - немає басейнів. Будемо відроджувати бази водного поло у Кривому Розі, Запоріжжі, Миколаєві. Свого часу там було велике зацікавлення до водного поло.

По-третє: головний акцент ставимо на розвитку дитячого водного поло в Україні. Без масової зацікавленості і популяризації серед діток, ми не будемо мати хорошої конкуренції у дорослих командах. Знову ж таки, згадаємо про Львів, тут є масова зацікавленість, є багато шкіл і дітки хочуть займатись у басейні. І ми добре розуміємо, аби підняти рівень серед дітей, нам потрібно навчати молодих фахівців, робити для них висококваліфіковані тренерські школи. Наступного року плануємо у Львові зробити пілотний проєкт - спортивний табір для дітей, куди ми запросимо кваліфікованих дитячих спеціалістів, які будуть навчати наших молодих тренерів. Сподіваюсь, цей пілотний проєкт пройде успішно у Львові і вже найближчим часом такі дитячі табори будемо проводити в Одесі, Ужгороді. Я думаю, це дасть хороший поштовх для розвитку дитячого водного поло в Україні.

Ми активно розвиваємо соцмережі ФВПУ (Facebook, Instagram, YouTube). Хоча оцінювати результати будемо щонайменше через 8-10 місяців нашої роботи, бо поки ми лише розпочали роботу над популяризацією водного поло України.Свого часу ми працювали активно над збільшенням інтересу до ватерпольної команди «Динамо» Львів» – результат прийшов через два роки. Зараз, такий досвід хочемо поширити на всю Україну. Нам треба привертати увагу до ігрових видів спорту, зокрема, до водного поло. Є хороші приклади, як водним поло цікавляться у Хорватії, Сербії, Угорщині. Плавання, водне поло - це чудові види спорту і тут немає вікового обмеження, тому, переконаний, інтерес в найближчі роки буде лише зростати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ