Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олімпійські ігри: Парвіз Насібов завоював «срібло», Жан Беленюк – «бронзу»

Вчора, 8 серпня, борці греко-римського стилю проводили свої сутички за нагороди XXXIII Олімпійських ігор у Парижі. Парвіз Насібов завоював «срібло» Олімпійських ігор, а Жан Беленюк — бронзу. Про це повідомляє НОК України та олімпійська команда.
Фото: НОК України

Якщо Парвіз гарантував собі медаль напередодні, то Жанові за бронзу потрібно було поборотися. 

Першим на арену Марсового Поля вийшов Парвіз Насібов, який виступає у ваговій категорії до 67 кг. Віцечемпіон Ігор у Токіо не приховував, що його мрія — золото Олімпіади, тож українець крокував турнірною сіткою до фіналу. В 1/8  він здобув перемогу над сербом Мате Немесом (3:2), в 1/4 над Амантуром Ісмаіловим з Киргизстану (7:6), а в 1/2 взяв гору над чинним віцечемпіоном світу Хасратом Джафаровим з Азербайджану за рахунок переваги останнього технічного бала (*3:3).  

Ввечері, напередодні фіналу, українцеві провели медичну процедуру на око, адже під час одного із поєдинків він отримав розсічення і у півфіналі майже нічого не бачив на одне око. Наступного дня Парвіз вийшов боротися за «золото» з іранцем Саїдом Есмаелі. Українець виграв перший період (3:0), проте на початку другої трихвилинки опонент зумів атакував та заробити спершу 2 очки, а потім ще 1. Український борець зумів відповісти супернику і заробив 2 очки, однак іранець, внаслідок помилки Парвіза, практично відразу відігрався і перевага була не на нашу користь. Прикро, але до кінця поєдинку Парвіз попри всі намагання так і не зміг виконати результативної дії і, провівши рівну сутичку, поступився опоненту. Попри все Парвіз продемонстрував справжні бійцівські якості та характер, вдруге поспіль ставши срібним призером Олімпійських ігор, довівши, що медаль Токіо була невипадковою.  

Впродовж двох змагальних днів в українця була особлива підтримка — 3-місячний син Алі вболівав за тата з трибун разом із своєю мамою. А під час церемонії нагородження був направду зворушливий момент: Парвіз продемонстрував усім маленьке борцівське трико малюка.

Одразу по закінченню поєдинку одного українця, на килим вийшов інший — Жан Беленюк. В 1/8 фіналу наш борець здолав китайця Цянь Хайтао (7:1), а в 1/4 — Нурсултана Турсинова з Казахстану (7:3). Однак у півфіналі Жан поступився іранцю Алірезу Мохмадіпіані (3:3*) шляхом переваги останнього технічного бала. Тож на Олімпійського чемпіона Токіо-2020 чекала сутичка проти поляка Аркадіуша Кулинича. Як згодом стало відомо, цей поєдинок став останнім у його професійній діяльності: Жан оголосив про те, що після Ігор він завершить спортивну кар'єру.

Та українець зробив все, щоб піти переможцем: у першій трихвилинці Жан Беленюк мінімально поступався (0:1). Однак після перерви він зібрався з силами і подужав суперника — 3:1. Перемогу українець відсвяткував вже традиційним гопаком. Опісля, знявши свої борцівки, українець ознаменував про завершення своєї кар'єри. Він пішов переможцем, здобувши медаль Ігор — бронзу. Відтепер в титулованого українця повний комплект Олімпійських нагород: «золото» Токіо-2020, «срібло» Ріо-2016 та «бронза» Парижа-2024.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ