Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Коломия спортивна: як розвиваються спортивні гуртки під час війни

Невід’ємною частиною розвитку міста є спортивні гуртки, а саме люди, які розвивають кожен напрямок спорту.

Щоб дізнатись, як функціонує спорт в Коломиї, журналістка Гал-інфо поспілкувалась з тренерами спортивних гуртків, які розповіли про те, завдяки яким видам спорту розвивається місто. 

Студія танцю “Dance baby dance”

Танцівниця, хореографиня та директорка студії танців “Dance baby dance” Христина Куриляк розповіла, як хвилюче було відкривати танцювальну студію в невеликому місті Коломия, та зараз студія танцю Dance baby dance є однією з найпопулярніших танцювальних студій в Коломиї, про яку знають навіть за кордоном. Відома студія талановитими учнями та тренерами, які активно розвиваються та щоразу придумують щось нове, щоб здивувати глядачів. Основний напрям студії - сучасні танці, а саме: commercial choreo, jazz funk, hip hop choreo, high heels та інші. 

“Хоч напрям студії це сучасні танці, але тренери працюють практично з будь-яким запитом: латиноамериканська хореографія, східні, а також народні танці, які ми стилізуємо та осучаснюємо. Це наш сучасний напрям українського народного танцю, над яким ми креативимо”, - поділилась танцівниця.

Христина зазначила, що найважливіше це допомогти учням розкритися та відчувати впевненість під час танців, тому тренер для учнів це одночасно й друг, який завжди підтримає та допоможе. Особливо під час змагань, коли всі хвилюються, адже дітям важливо почути схвалення від журі, тренера та батьків. 

Школа єдиноборств “GBROTEAM”

Талановитих учениць можна зустріти не лише в танцювальних студіях, а й у школі єдиноборств “GBROTEAM”, яка відома талановитими дівчатами, чемпіонками світу та Європи з ММА та грепплінгу (спеціальний напрямок спортивної боротьби, яка передбачає використання і поєднання різних прийомів з інших бойових мистецтв, - ред.). 

Як зазначає тренер та керівник школи Юрій Данищук, дівчата є особливою прикрасою школи своєю силою та харизмою. Школа єдиноборств має такі напрями: ММА, грепплінг, панкратіон, джиу-джитсу, бойове самбо.

Спортсмени змагаються в різних видах єдиноборств з акцентом того, що вони рухаються до професійного ММА, виступають в різних федераціях та відбираються до національних збірних. В школі налічується чимала кількість титулованих спортсменів, призерів та чемпіонів світу та Європи з ММА та греплінгу. 

“В наймолодших групах мало елементів єдиноборства, в першу чергу, акцент тренувань йде на фізичну підготовку, гімнастику, розтяжки, ігрову форму. Важливо заохотити дитину і поступово навчати єдиноборства з любов’ю до спорту та вироблення дисципліни в тренувальному процесі. У кожної дитини є маленький блокнот з наклейками, які вони отримують відразу після тренування, щоб оцінити їхню роботу”, - розповів керівник школи. 

Завдяки підтримці фонду для спортсменів, найкращі 16 спортсменів школи єдиноборств отримують стипендії, що й мотивує їх працювати ще більше.

Волейбол

Член обласної президії федерації волейболу та тренер волейбольного клубу “Коломия” Роман Дячук присвятив волейболу близько 40 років, тому називає своїх спортсменів вихованцями.

Тренер розповів, що починаючи з 2009 року Коломийська команда волейболу завжди попадала у фінал, здобувала призові місця та ставала чемпіоном. Звичайно ж, зараз рівень волейболу не той, що раніше, адже з початком повномасштабної війни багато хлопців пішли боронити державу, деякі виїхали за кордон, та все-таки, це не зупиняє молодь розвивати цей вид спорту в Коломиї та здобувати перемогу на змаганнях. Невдовзі коломийська команда їде на всеукраїнський фінал у Закарпаття.

“Волейбол в Коломиї славиться, зал завжди забитий вболівальниками, тому що цей спорт розвивається завдяки молоді, яка активно прагне займатися”, - наголошує Роман Дячук.

Шахи

Олексій Хріновський - багаторазовий чемпіон з області та чемпіон України з шахів у складі збірної, засновник школи шахів “Yes Chess”, у якій навчаються онлайн діти та дорослі з 28 країн світу.

Також Олексій проводить гурток шахів в одній зі шкіл Коломиї, де навчає дітей та дає їм можливість їздити на майстер-класи по Україні та за кордоном. Тренер поділився, що з підтримкою міста шахи в Коломиї могли б розвиватись набагато активніше, та було б ще більше охочих спробувати цей вид спорту. Матеріальні витрати завжди забезпечує він, враховуючи інвентар, грамоти та медалі дітям, щоб кожен отримав нагороду за свою роботу. Незважаючи на це, Олексій надалі тренує та покращує якість навчання для всіх охочих дітей. 

“Діти, які займаються шахами, краще встигають у школі, вони більш відповідальні, швидше дорослішають. Також стають більш рішучі, адже сила шахів в логіці прийняття рішень. Щодо дорослих, то більшість займаються для себе, як хобі. Надають перевагу займатися зранку перед роботою, щоб запустити мозок, або ввечері, щоб розслабитися після робочого дня”, - розповів Олексій Хріновський. 

Повітряна гімнастика

Юлія Максимчук - головна тренерка та засновниця студії повітряної гімнастики “UMAX”, яка функціонує більше року в Коломиї, але за такий короткий час є найпопулярнішою в місті. Напрям студії - пілон, полотна, стретчинг, йога.

Юлія розповіла, що найбільший страх відкриття студії в Коломиї був у тому, що люди не зрозуміють напрямок студії, спираючись на стереотипи, але місто прогресивне і люди дуже позитивно відреагували.

“Коли відкрилась студія, багато людей, а саме дорослих, зацікавились повітряною акробатикою, особливо на пілоні. Діти весь сезон привозили медалі з чемпіонатів України, ми дуже пишаємось, що вони не бояться конкуренції, а навпаки палають цим”, - розповіла тренерка.

Спортсменка поділилася новими проєктами, а саме: організовує змагання з повітряної акробатики та акробатики на пілоні. Будуть виступати різні учасники за майстерністю.

 “Ми домовились з компанією, яка будуватиме сцену європейського рівня. Я впевнена, що на Заході України це будуть наймасштабніші змагання”,- додала Юлія Максимчук.

Пауерліфтинг

Тренер тренажерного залу, призер чемпіонатів України з пауерліфтингу Дмитро Хайнус супроводжує на змаганнях багатьох вихованців, які повертаються з призовими місцями. Також зазначив, що пауерліфтинг цікавий тим, що він легкодоступний і ним можуть займатися всі, незважаючи на вікові обмеження.

“У першу чергу, це монотонна робота над собою і багатоповторність рухів, тому що є базові вправи над якими ти працюєш і щодня вдосконалюєш. В Коломиї цей спорт розвивався завжди, тому в більшості тут і проходять змагання. Пауерліфтинг можна рахувати, як одним з найрозвинутіших видів спорту в Коломиї, адже в нас є чемпіони світу, призери чемпіонатів Європи і України. З гордістю можу сказати, що Коломия - це столиця пауерліфтингу”, - поділився тренер.

Окрім перелічених вище видів спорту, у Коломиї представлені й інші, зокрема такі як: футбол, теніс, плавання, важка та легка атлетика, гандбол, хокей, спортивна гімнастика. Про них ми розповімо згодом.

Підготувала Еліна Гоян

        
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ