Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Омбудсман пояснив, як отримати допомогу по безробіттю на час воєнного стану

На період дії воєнного стану реєстрація безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, здійснюється з першого дня реєстрації її в центрі зайнятості за особистою заявою.

Фото з відкритих джерел

Про це повідомляє Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. 

Він наголошує, що статусу зареєстрованого безробітного може набути:

  • особа працездатного віку до призначення пенсії, яка через відсутність роботи не має заробітку;
  • особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до законів України;
  • особа, молодша 16-річного віку, яка працювала і була звільнена у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці;
  • одинока мати (батько), яка (який) здійснює догляд за дитиною з інвалідністю, та один з батьків, прийомних батьків, опікунів дитини з інвалідністю підгрупи А, які відповідно до законодавства мають право на призначення надбавки на догляд за дитиною.

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Важливо, що під час дії воєнного стану максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати, на сьогодні це — 6700 грн. Про це йдеться в пункті 33 розділу VIII Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття». 

Також під час дії воєнного стану тривалість виплати не може перевищувати 90 календарних днів; для осіб передпенсійного віку не більше 360 календарних днів.

Для отримання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю особа може:

  • звернутись особисто до обраного центру зайнятості;
  • зареєструватись через Єдиний державний портал електронних послуг "Дія".
  • Якщо особа перебуває на ТОТ або на території, на якій ведуться бойові дії, вона може зареєструватися як безробітна через Портал "Дія", за допомогою сайту Державної служби зайнятості, чат-боту або онлайн-форми.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ