Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Опіки у дітей: як надати першу допомогу?

Про надання першої допомоги при опіку у дитини розповіли в дитячому опіковому відділенні лікарні Святого Миколая у Львові.

Найчастіше побутові опікові травми серед дітей отримують малята, віком від одного до трьох років. У цьому віці діти починають ходити та самостійно досліджувати світ навколо себе, ще не усвідомлюючи усі небезпеки та ризики. Найпоширенішим опіком, отриманим у побутових умовах серед дітей, є травма від окропу. Про це розповіла керівниця Центру термічної травми та пластичної хірургії Першого медоб’єднання Львова Галина Саян.

“У нас близько 50 госпіталізацій в місяць і до 50 амбулаторних випадків опікових травм у дітей. Насправді це є сезонно: взимку в нас більше випадків, влітку – трохи менше. З початку повномасштабної війни у нас збільшилась кількість побутових травм, зокрема, якщо ми говоримо про блекаути, коли люди починають грітися, як тільки можуть, відповідно, кількість випадків збільшується. З початку повномасштабної війни з'явилася така травма в дітей, якої до цього я особисто не бачила, – мінно-вибухова травма”, - розповіла Галина Саян.

Як і у випадку отримання інших травм, якщо дитина отримала опік, важливою є перша домедична допомога, адже саме вона дозволить зупинити поширення опіку та зменшити больові відчуття. А тому важливо знати, як правильно надавати потерпілому допомогу, аби не погіршити його стан. Хірург хірургічного відділення Першого ТМО у місті Львів Лариса Шевченко розповіла, що у народі побутує думка, що олія, яєчний білок чи картопля можуть допомогти з опіками. Насправді використання таких продуктів є небезпечним, адже вони забруднюють опікову поверхню і можуть поглибити опік та ускладнити подальше лікування.

“Опік може трапитися будь з ким, будь-де і будь-коли. І найважливіше не лякатися, не панікувати і правильно надати першу допомогу. Що ми можемо зробити вдома: у нас завжди є холодна вода, а тому ми охолоджуємо опікову поверхню. Накриваємо її сухими серветками й обробляємо антисептиком. Це може бути бетадин чи хлоргексидин, тобто такі, що не подразнюватимуть рану”, - розповіла Лариса Шевченко. 

Погодився із лікарями і батько одного з юних пацієнтів – пан Юрій. Сьогодні в опіковому відділенні лікарі оглянули його сина Тимофія, який нещодавно отримав травму долоні. За словами батька, хлопчику було достатньо секунди, аби отримати опік від дотику до гарячого каміна. Травма була легкого ступеня та лікування проводилось амбулаторно, проте важливою була саме перша допомога. 

“Я першу допомогу надав одразу – поставив його ручку у холодну водичку… У лікарню нас не поклали, нам одразу зробили перев’язку. Нас відпустили додому, і на наступний день ми приїхали і нам знову зробили перев’язку. Сказали, що добре заживає. І достатньо було протягом тижня носити пов’язку”, - розповів пан Юрій.

Додамо, що дитяче опікове відділення лікарні Святого Миколая у Львові є третинним рівнем надання допомоги по всій Україні, а тому вважається одним із двох закладів в Україні, де надають високоспеціалізовану допомогу пацієнтам з опіковими травмами. Саме до цього відділення привозять з усієї України дітей, які отримали найскладніші опікові травми.

Галина Саян розповіла, що лікування дитячих опіків залежить від площі та глибини травми. Юний пацієнт може перебувати або в опіковому відділенні, якщо травма легша, або ж у відділенні інтенсивної терапії, реанімації. Пацієнти можуть потребувати оперативного лікування, яке полягає у висіченні змертвілих тканин, якщо це глибокий опік, пересадці власної шкіри, тимчасових синтетичних покриттів чи інших видів. 

“Рани, на жаль, болять. Ми можемо мати маленький поріз і він болить. А уявіть, якщо в дитини велика площа ранової поверхні, це дикий біль! Тому всі перев'язки та інші втручання, які будуть болючим для дитини, ми проводимо під седацією, тобто під загальною анестезією. Ми працюємо разом з анестезіологами, психологами, якщо це необхідно, фізичними терапевтами, які нам допомагають спрофілактувати пролежні, якщо велика площа опіків та довготривале лікування пацієнта, та допомагають пізніше якнайшвидше відновити такого пацієнта, спричинити найшвидше повернення до попереднього життя”, - поділилась експерт. 

Додамо, що сьогодні, 9 жовтня, у стінах Львівської міської ради лікарі опікового відділення Першого ТМО Львова провели тренінг з надання першої допомоги при опіках у домашніх умовах. У ньому взяли участь школярі, а також міські урядники та депутати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ