Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Особливості харчування в умовах санаторію

Регулярне вживання природної мінеральної води протягом певного часу позитивно впливає на організм людини.

Дозволяє покращити перетравлення їжі, позитивно впливає на роботу інших внутрішніх органів людини. Але, тільки комплексний підхід в цьому питанні, може дати найкращий результат для відновлення здоров’я. Всі лікувальні санаторії Трускавця забезпечують своїх гостей повноцінним дієтичним харчуванням. Саме воно у взаємодії з мінеральними водами та іншими фізіотерапевтичними процедурами породжує лікувальний ефект. В багатьох випадках харчування здійснюється за номерними дієтами, які є частиною лікувального бальнеологічного процесу в санаторії.

Як діє дієтичне харчування

Окремі хвороби продовжують розвиватися всередині організму людини, виключно коштом неправильного харчування та не досить якісних продуктів. Якщо виправити раціон, це не дозволить організму самостійно відновитися за короткий проміжок часу. Але, в поєднанні з іншими медичними процедурами, харчування відіграє дуже важливу роль в оновленні людини, особливо в умовах санаторію. Якщо спрощувати теорію, їжа під час перебування на курорті дії наступним чином:

  1. Відсутність великої кількості жирів допомагає вивести токсини.
  2. Звичайна кам’яна сіль знижує ефективність мінеральної води.
  3. Натуральні соки насичують тіло необхідними вітамінами.
  4. Правильно приготована їжа допомагає в засвоєнні мінеральної води.
  5. Овочі та фрукти в раціоні покращують процес травлення.

При чому, для кожного виду хвороби потрібно застосовувати окрему дієту. Санаторії, які спеціалізуються за захворюваннях певного типу, мають у своєму розпорядженні досвідчених кухарів. Вони здатні за технологічними нормами приготувати саме ті дієтичні страви, які потрібні відпочивальникам. Саме з цих причин вкрай важливо дотримуватися правильного раціону харчування, не відмовлятися від страв та не намагатися додатково харчуватися в інших ресторанах, кафе або їдальнях.

Важливо: санаторії слідкують за якістю сировини, яку вони використовують для приготування страв. Тільки максимально свіжі овочі, фрукти, м’ясо та риба. Зазвичай, продукти приїздять з місцевих господарств, які працюють в екологічно чистих умовах Прикарпаття або Закарпаття.

Харчування за принципом «шведський стіл»

Далеко не всі відпочивальники, які приїздять в санаторії, потребують повноцінного лікування внутрішніх органів. Потрапити в санаторій на відпочинок можна з профілактичною метою, або навіть повністю відмовившись від медичних процедур. В такому випадку суворих норм до харчування для відпочивальників не застосовується. Кухарі продовжують готувати якісні та різноманітні страви, які в широкому сенсі доступні для всіх, хто приїхав в санаторний комплекс на декілька днів, чи тижнів. До особливостей популярного в європейських країнах формати харчування варто додати:

  • шведський стіл працює у строго визначених часових рамках;
  • гості самі обирають те, що хочуть з’їсти на сніданок, обід, вечерю;
  • самообслуговування норма для даного різновиду харчування;
  • не варто переїдати, це не піде на користь вашому організму;
  • кухарі намагаються створювати різноманітні поєднання страв.

Стандарт «шведський стіл» дозволяє отримати насолоду не тільки від відпочинку в курортній зоні з мінеральними чи термальними джерелами, але й дотримуватися звичного для себе раціону харчування внаслідок самостійного вибору страв. Єдиним, умовним недоліком готельного стандарту харчування, варто виділити часові рамки, до яких потрібно встигнути, поки ресторан або їдальня не зачинились для приготування наступних страв для відпочивальників.

Важливо: про стандарт того чи іншого виду харчування можна дізнатися завчасно, щоб не стикатися з певними непередбачуваними труднощами. Більшість санаторіїв вже включають вартість харчування в ціну путівки на відпочинок.

Замовне ресторанне меню

Не часто можна зустріти в умовах звичайного бальнеологічного санаторію. Але, серед здравниць в Трускавці такий варіант преміального харчування зустрічається. Головна перевага замовного меню в ресторані, всі страви які ви хочете бачити на своєму обідньому столі, будуть присутні. В окремих випадках, замовне меню можна попросити принести в готельний номер, щоб насолодитися обідом або вечерею в компанії сім’ї або наодинці.

Замовне меню не виключає можливості приготування дієтичних страв, які необхідні для дотримання балансу під час бальнеологічного лікування. Але, такий вид харчування найдорожчий в умовах відпочинку в санаторіях Прикарпаття. Замовне дієтичне меню можна отримати й у звичайних ресторанах, які розташовані в зоні дії бальнеологічного курорту. Таким чином, заклади харчування приваблюють до себе потенційних гурманів, які прагнуть отримувати від їжі максимального смаку та корисних якостей.

При яких захворюваннях потрібно дотримуватися дієти

На це питання надасть відповідь лікар, який спочатку призначить індивідуальне лікування, а вже згідно з ним буде врахований рекомендований вид харчування. Як вже зазначалось вище, в санаторіях практикують номерні дієти, так значно простіше орієнтуватися серед широкого меню, особливо якщо здравниця має одразу декілька медичних направлень. Але, є стандартні захворювання, коли дієтичне харчування є базовою функцією, та навіть частиною лікувального процесу:

  1. Майже всі захворювання пов’язані зі шлунком та кишківником.
  2. Розповсюджені проблеми з нирками, камені або пісок.
  3. Деякі запальні процеси всередині організму людини.
  4. Лікування цукрового діабету першого та другого типу.
  5. Інші види захворювань внутрішніх органів запального характеру.

Не варто вважати дієтичне харчування вироком для неповноцінної відпустки. Сучасні методи обробки харчових продуктів та професійність кухарів дозволяє приготувати неймовірно смачні страви зі звичайних овочів, фруктів, м’яса та риби. Головне в дієтичному харчуванні – це поєднання всіх необхідних складових в меню. Людина повинна отримувати користь від харчування, яке у свою чергу не впливає негативно на функції організму та якість лікувальних процесів. Навпаки. За можливості, страви повинні підсилювати дію мінеральної води, термальних джерел та інших фізіотерапевтичних процедур.

Особливості харчування дітей в санаторії

Відповідальні здравниці, які пропонують сімейний відпочинок разом з дітьми різного віку, мають окреме меню для маленьких гостей. Навіть якщо дітям не потрібне повноцінне лікування, їх раціон харчування в умовах курорту повинен відрізнятися від дорослих. Молодий організм дитини потребує більше білка та клітковини в поєднанні з комплексом вітамінів та мінералів. До особливостей дитячого харчування варто додати:

  • Може бути присутнє окреме меню в їдальні.
  • Чотири або п’ятиразове харчування для малечі.
  • Обов’язкова наявність соків та фруктів.
  • Навіть в зимовий період будуть свіжі овочі.
  • Дитяче меню легко засвоюється організмом.

Якщо в санаторії практикують стандарт «шведський стіл», відповідальні батьки повинні самостійно наповнювати тарілки дітей максимально корисними стравами з доступного меню. Не потрібно в такому випадку відповідальність перекладати на інших людей. Кожен санаторний заклад має свої особливості харчування, які, в першу чергу, орієнтовані на задоволення потреб людей, які приїхали для повноцінного лікування.

Чому не варто купувати додаткове харчування

Дієта – це частина лікувального процесу в умовах бальнеологічного санаторію. Якщо в організм людини потрапляють інші речовини, особливо насичені тваринними чи рослинними жирами, з великою кількістю білого цукру чи солі, це гарантовано негативно вплине на якість лікування. В окремих випадках повністю нівелює користь від вживання мінеральної води та дії інших фізіотерапевтичних процедур.

Ви ще встигнете насолодитися різноманіттям страв в умовах курорту, коли будете відпочивати Vsesanatorii з профілактичною метою. А під час повноцінного лікування краще дотримуватися дієти. До неї легко звикнути, навіть якщо ви гурман. Потрібно тільки дати харчуванню час, щоб воно почало діяти на користь вашому організму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ