Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Особливий статус Донбасу не підтримують понад 50% українців, - опитування

Понад половина українців не підтримують надання і закріплення в Конституції особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей.

Про це свідчать результати опитування соціологічної служби Центру Разумкова, передає Громадське.

Так, 56% проти надання окупованій частині Донбасу особливого статусу, підтримують такий сценарій 26% респондентів. Ще менш популярною є ідея введення в Україні федеративного устрою — 63% її не підтримують, підтримують — 17%.

Водночас повернення територій так званих «ДНР» і «ЛНР» під контроль України силовим шляхом підтримують лише 23,5%, проти — 52%. Лише 12% хотіли б відокремлення цих територій від України, проти — 72%.

Кожен десятий респондент погодився б на визнання Криму російським в обмін на звільнення Донбасу, але 70% — проти.

Більша частина респондентів (56%) хотіла би повернення окупованого Донбасу до складу України на тих умовах, що були раніше, 13,5% — щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 10% — щоби вони утворили автономію у складі України, 3% — щоб ці території відокремилися від України та стали незалежними державами, 3% — щоби відокремилися від України та увійшли до складу РФ.

Також українці здебільшого відкидають компроміси для повернення окупованого Донбасу під контроль Києва. Так, 59% не підтримують амністію бойовиків (за — 18%), 59% не готові відмовитися від євроінтеграції та вийти з Угоди про асоціацію з ЄС (за — 19%), 56% не хочуть статусу державної для російської мови (за — 29,5%), 54% не готові відмовитися від інтеграції з НАТО та закріпити в Конституції нейтральний статус (за — 25%).

Також в опитаних запитали, як вони оцінюють ситуацію на Донбасі. Так, 40% вважають, що там війна між Росією та Україною, 20% — що там відбувається сепаратистський заколот, підтриманий Росією, 15% поділяють думку, що на сході України відбувається громадянська війна — конфлікт між проукраїнські та проросійськи налаштованими громадянами України, 7% — війна між Росією і США, і 7% — що на сході України відбувається боротьба за незалежність «ДНР» і «ЛНР».

Опитування проводилося з 4 до 9 жовтня. Було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Статистична похибка не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, надання особливого статусу окремим районам Донбасу передбачають Мінські угоди і так звана «формула Штайнмаєра», які погодили попередня та нинішня влади відповідно.

Чинна влада планує розробити новий закон про особливий статус Донбасу, але почне працювати над ним не раніше зустрічі лідерів «нормандської четвірки». Президент Володимир Зеленський очікує, що вона відбудеться у листопаді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ