Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Палата представників Конгресу США вдруге оголосила імпічмент Трампу

Палата представників Конгресу США уже вдруге оголосила імпічмент президенту США Дональду Трампу. Голоси «за» віддали зокрема і його однопартійці. Тепер рішення має ухвалити Сенат.

Про це повідомляє CNN, - передає Громадське.

Голоси «за» загалом віддали 232 законодавці, «проти» — 197. Рішення підтримали, зокрема, 10 республіканців. Це рекордна кількість однопартійців президента, яка коли-небудь в історії США голосувала за оголошення йому імпічменту.

Президента США звинуватили у «підбурювані до заколоту». У резолюції імпічменту зазначається, що «президент Трамп поставив під серйозну загрозу безпеку США та інститутів влади». Згадуються слова Трампа, сказані ним на мітингу перед прихильниками 6 січня, які «у контексті заохочували та призвели до беззаконних дій під Капітолієм». Тоді прихильник президента пішли штурмом на будівлю Конгресу, загинули 4 мітингувальники та один поліцейський.

Нині Трамп став єдиним президентом в історії США, якому Палата представників оголосила імпічмент двічі. Нагадаємо, у 2019 році вона уже це робила, але тоді Сенат не ухвалив рішення про відсторонення президента, тому Трамп залишився на посаді.

У Конгресі США опублікували резолюцію про імпічмент Трампа

Зазначимо, що каденція нинішнього президента закінчується 20 січня.

Конгрес США затвердив перемогу Байдена на президентських виборах

Чи проголосують у Сенаті?

Там підтримати імпічмент має дві третини сенаторів. Як пише Bloomberg, Сенат (більшість там у республіканців) майже напевно не збереться на засідання щодо імпічменту до 20 січня, коли обраний президент Джо Байден прийме присягу. Лідер республіканців у верхній палаті парламенту США Мітч Макконнел відмовився скликати термінове засідання, а до 19 січня Сенат на канікулах. 

Як пояснює CNN, навіть якщо Сенат підтримає імпічмент Трампа після закінчення його каденції, це автоматично не завадить йому знову балотуватися у 2024 році чи пізніше на пост президента. Для цього потрібне ще додаткове рішення простої більшості (50% + 1) сенаторів.

Чому оголосили імпічмент

Трампа звинувачують у «підбурювані до заколоту» через події 6 січня в Капітолії (Прихильники Трампа увірвалися в Конгрес, де затверджували результати виборів). Наразі американські правоохоронці проводять розслідування подій. 9 січня вони заарештували головних учасників штурму Капітолія.

Після цих подій політичні опоненти Трампа з Демократичної партії та деякі однопартійці-республіканці звинуватили його в підбурюванні до насильства й небажанні мирно передавати владу демократу Джо Байдену, який офіційно переміг на виборах.

Тепер демократи шукають способів дочасного усунення Трампа з посади президента, хоча строк його повноважень спливає 20 січня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ