Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Палац Хоткевича запрошує на майстер-клас із вибійки шоперів фарбами

У неділю, 18 червня, з 14:00 до 16:00 у Палаці Хоткевича (вул. Кушевича, 1) відбудеться майстер-клас із вибійки шоперів акриловими фарбами – давня техніка декоративно-ужиткового мистецтва.

Про це інформують в міськраді. 

Історія походження вибійки в Україні сягає XI століття. Це спосіб творення візерунків на тканині за допомогою спеціальних різьблених дощок, форм, дерев’яних кліше, верстатів тощо. Ще з часів середньовіччя вибійку використовували для прикрашання як одягу, так і побутових речей: подушки, перини, фіранки для вікон.

У Русі древлян знали як добрих майстрів з «крашання» – фарбування домотканого полотна. Їх називали «крашенинниками» від словосполучення «крашена тканина». Після того, як полотно було пофарбоване, його декорували орнаментами.

На Бойківщині майстрів називали «димкарами» або «малярами», бо ті переважно з вибійкових тканин шили спідниці на щодень. Така спідниця називалась у бойків «димкою».

Львів’ян і гостей міста запрошують зануритись у давню українську традицію під час заняття з вибійки шоперів акриловими фарбами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ