Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Парламентські списки 2019: сюрпризи, "нові обличчя" та шоумени

Минулого тижня основні політичні партії провели свої з’їзди, де оприлюднили перші десятки або двадцяти ймовірних депутатів. До списків потрапило чимало вже звичних нам волонтерів та ветеранів війни. Також лідери партій не знехтували старою-доброю традицією взяти до себе популярних спорсменів та артистів. Отож, хто і від якої партії йтиме на вибори, читайте далі.

Слуга народа

До цієї партії у виборців були найвищі очікування. Надто високо поставлена планка «нових та чесних облич» вимагала від команди Зеленського обрати тільки перевірених людей, втім вийшло не зовсім так. Серед перших номерів у списках дійсно чимало експертів та достойних людей, але поміж них затесалися і ті, чия репутація зіпсована.

Наприклад, спортсмен Жан Беленюк, який є офіцером ЗСУ, але вважає, що воювати мають діти депутатів та прем’єр-міністрів. Спортсмен переконаний, що влада кидає «бідних хлопців в котли, які і так ледве кінці з кінцями зводять». Саме тому, Беленюк пацифіст – він проти війни і за мир. Варто пригадати, що в партії Януковича теж був свій борець - Ельбрус Тедеєв, який не подав жодного законопроекту за всю свою каденцію.

Жан Беленюк та російська пропагандистка Ольга Скабєєва

Трохи далі по списку під номером 33 – Дмитро Співак – аналітик-ведучий каналі Медведчука NewsOne. Співак відомий своїми проросійськими поглядами. Ось, наприклад, його окремі цитати, які опублікував у Facebook волонтер Роман Сініцин.

«Грантососы пожирают страну»

«Брат Ульяны Супрун – куратор ЦРУ по Украине»

«Европа, в которую мы идем, ставит памятники Жукову, а мы сносим»

«Украине выгодны торговые отношения не только с Донбассом, но и с Крымом»

«Санкции, которые вводят против России, только укрепляют ее экономику»

«В стране воцарились махновщина, страх, хаос и средневековье»

«Украина на пороге погромов?»

«Мы хотим восстановить истинную справедливость и показать правду руководителям нашей страны, которые пытаются переписать историю и стереть все факты нашей совместной истории между Украиной и Российской федерацией»

Крім того, Дмитро Співак за своє життя встиг змінити чимало партій. Він балотувався і від СДПУ (о) Медведчука, і від «Трудової України» Тігіпка, «Україна — Вперед!» Королевської і навіть від БПП.

Також дуже цікавими є кандидати на мажоритарні округи від «Слуги народу». Олександр Дубинський – журналіст 1+1, відомий своєю брехнею та відмиванням Коломойського, ітиме по 94 округу, за який також боротиметься Ігор Кононенко.

По 25 округу на Січеславщині йтиме блогер Максим Бужанський, який відкрито виступав проти Революції Гідності та вважає, що при Януковичу було краще. Ось, наприклад, скріни його деяких постів.

Голос

Від політичного проекту Вакарчука вимагали не меншого, ніж від «Слуги народу». Ті ж самі нові обличчя, ті ж самі люди з чистою репутацією.

Головними несподіванками списку Голосу є баззаперечно два Сергія – журналіст Рахманін та шоумен Притула. Перший є багаторічним політичним журналістом, але в цій сфері, за його словами, він вже зробив все. «Але зараз я відчуваю в собі готовність до змін у житті й роботі. І відчуваю, що можу допомогти змінюватися країні», - прокоментував він свій похід в Раду. Рахманін отримав прохідне восьме місце. Натомість Сергій Притула попросив собі 30 місце, що з нинішнім рейтингом Голосу є непрохідним. Щоб комік потрапив до Ради, партії потрібно набрати трохи більше 10% голосів.

Вакарчук та Притула

Також до першої десятки Голосу потрапили антикорупційна активістка Олександра Устінова та юрист Олег Макаров. Місце знайшли і парнери Вакарчука – Українська Галицька Партія. Її колишній голова Роман Лозинський на 15 місці, а за межами двадцятки розмістились Юлія Гвоздович, Богдан Панкевич та ін.

Як і обіцялось, партія Вакарчука не включила до списків жодного чинного депутата Верховної Ради, втім по мажоритарних округах під знаменами Голосу йтимуть Леонід Ємець («Народний фронт»), Вікторія Войціцька («Самопоміч»), Вікторія Пташник та Павло Різаненко (БПП).

ВО «Свобода»

На ці вибори націоналісти вирішили піти одним фронтом. Під брендом «Свобода» об’єдналися «Національний корпус», «Правий сектор», «Державницька ініціатива Яроша», Організація українських націоналістів та Конгрес українських націоналістів.

Першу п’ятірку очолив голова «Свободи» Олег Тягнибок, слідом лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький, який на президентських виборах відмовився підтримувати будь-кого, навіть Кошулинського.

На третьому місці чинний народний депутат і засновник «Правого сектору» Дмитро Ярош, а далі голова «ПС» Андрій Тарасенко, а також колишній кандидат у президенти від «Свободи» Руслан Кошулинський.

«Сила і честь»

Ще півроку тому про цю партію, так і впринципі про самого Смешка, знали одиниці. Зараз же «Сила і честь» балансує на межі проходу до парламенту – останній рейтинг – 3,8%.

Очолив список прогнозовано Смешко. На другому місці чинний депутат БПП та голова Меджлісу Рефат Чубаров. Також у списку три народні депутати від «Самопомочі» – Іван Мірошниченко, Олена Сотник та Ірина Сисоєнко.

Володимир Замана, колишній начальник Генштабу ЗСУ, якого звинувачують в держзраді, на 5 місці.

Крім того, відомо що зі Смешком також йтиме представник Кабінету міністрів у парламенті, нардеп від БПП Вадим Денисенко. На з'їзді був присутній і Володимир Семиноженко, один із співзасновників «Партії Регіонів» та віце-прем'єр-міністр часів Азарова, проте яке в нього місце – невідомо. Так само невідомо, які місця матимуть Віталій та Світлана Білоніжки – співочий дует, який теж був присутній на з'їзді партії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ