Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ПАРЄ: повноваження російської делегації - під питанням

Російська делегація у ПАРЄ найближчим часом не матиме змоги у повному обсязі брати участь у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, - передає BBC Україна.

Венеціанська комісія з'ясовуватиме, чи вважати депутатами тих, хто був обраний до Державної думи РФ за багатомандатним округом, який включає анексовані Крим і Севастополь.

25 червня ПАРЄ ухвалила рішення, яке надало Росії право відновити свою участь у роботі асамблеї після кількарічної перерви.

Але з ініціативи України група депутатів оскаржила повноваження російської делегації. Згідно із внутрішніми процедурами, це означало, що протягом доби профільні комітети ПАРЄ мали надати свої висновки, на цю апеляцію, а росіяни - позбавлялися права голосувати.

Голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар'єв повідомив, що регламентний комітет ПАРЄ одноголосно ухвалив рішення надіслати до Венеціанської комісії прохання зробити висновок, чи є депутатами ті представники Росії, які були обрані до російського парламенту в анексованому Криму.

"Тобто повної ратифікації російської делегації сьогодні не буде, одне питання підвисло над росіянами дамокловим мечем. Вони казали, що не братимуть участі у роботі ПАРЄ до повного підтвердження повноважень. Отже перевіримо їх на дотримання слова", - написав Володимир Ар'єв у Facebook.

Ще одна невдача російської делегації

25 червня голова комітету Державної Думи з міжнародних справ Леонід Слуцький не набрав необхідної кількості голосів для того, щоб обійняти посаду заступника голови ПАРЄ.

Згідно з регламентом асамблеї, Росії гарантоване місце на цій посаді. Кандидатуру висуває глава російської делегації, і зазвичай вона затверджується без голосування, якщо тільки цього не вимагають не менше 20 членів асамблеї.

Українська делегація зажадала такого голосування, тому впродовж 25 червня воно тривало у таємному режимі.

26 червня відбудеться ще одне голосування, під час якого Леоніда Слуцького таки можуть обрати віце-керівником ПАРЄ.

Леонід Слуцький перебуває під санкціями Євросоюзу. Окрім того, його прізвище стало широко відомим у березні 2018 року після того, як три журналістки - кореспондентка ВВС Фаріда Рустамова, продюсерка "Дождя" Дарія Жук і заступник головного редактора RTVI Катерина Котрикадзе - звинуватили депутата в сексуальних домаганнях.

Слуцький ці звинувачення заперечував, а думська комісія з етики не знайшла в його діях порушень етичних норм. Після цього низка російських ЗМІ оголосили бойкот Слуцькому і комісії з етики, а деякі - і всій Держдумі.

У червні 2018 року прізвище Слуцького фігурувало в розслідуванні Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального. У ньому йшлося про те, що квартира його дружини в житловому комплексі "Кутузовська рив'єра" може коштувати 400 млн рублів, що в 2 000 разів більше, ніж його річна зарплата і в 80 разів більше, ніж зарплата депутата за 2017 рік.

Леонід Слуцький ці звинувачення заперечував.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ