Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Павло Петренко: Мінюст відстоює права України на скіфське золото
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Павло Петренко: Мін’юст відстоює права України на "скіфське золото"

Міністерство юстиції вживає вичерпних заходів задля повернення музейної колекції ʺКрим. Золотий острів у Чорному моріʺ на територію української держави. Про це повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Україна вже виграла суд першої інстанції у справі про ʺскіфське золотоʺ - команда Мін’юсту довела, що ця колекція є власністю України і вона має бути повернута на територію України для уникнення передачі музейних предметів російській окупаційній владі. На цьому наголосив Міністр юстиції України Павло Петренко в інтерв’ю телеканалу ʺUA:Кримʺ.

ʺНаприкінці 2016 року за наслідками провадження у першій інстанції суд Амстердаму своїм рішенням зобов’язав повернути цю колекцію на неокуповану територію України. Кримські музеї, які фактично є новоствореними юридичними особами, внесеними у відповідні реєстри Південного федерального округу Російської Федерації, не погодилися з цим рішенням і подали апеляційну скаргу. Зараз фактично завершився розгляд Апеляційним судом Амстердаму даної справи і ми очікуємо 16 липня на текст рішення. Я дуже розраховую, що це рішення буде позитивним для України. Адже мова йде не тільки про повернення нашої культурної спадщини, мова так само йде про визнання судом незаконності окупації та дій Російської Федерації щодо захоплення українського майна на території Криму. Тому таке рішення суду буде прецедентом для вирішення інших міждержавних справ України проти Росіїʺ, – зазначив Павло Петренко.

Міністр звернув увагу, що рішення Апеляційного суду Амстердаму не є остаточним, оскільки процесуальне законодавство Королівства Нідерландів передбачає можливість касаційного оскарження рішення до Верховного Суду.

ʺЗвичайно, Російська Федерація має право на оскарження в касаційному порядку цього рішення у Верховному Суді Нідерландів. Водночас, якщо Апеляційний суд прийме рішення на користь України та визнає його таким, що підлягає негайному виконанню, тоді у нас є всі шанси повернути ʺскіфське золотоʺ на територію України відразу після рішення Апеляційного суду. У разі, якщо суд надасть сторонам право на ефективне оскарження рішення і на цей період часу призупинить виконання рішення, тоді колекція буде повернута Україні після рішення Верховного Судуʺ, – повідомив очільник Міністерства юстиції.

Він наголосив, що у разі позитивного для України рішення ця колекція буде повернута представникам української держави і розміщена для подальшого зберігання в Національному історичному музеї України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ