Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пентагон представив свій новітній бомбардувальник-невидимку

У п’ятницю міністр оборони Ллойд Остін представив новий B-21 Raider на заводі компанії Northrop Grumman у Каліфорнії, вперше показавши громадськості перший новий бомбардувальник Пентагону за понад три десятиліття.
B-21 Raider, перший у світі літак шостого покоління

Дебют суперсекретного бомбардувальника стався в той момент, коли Мініоборони посилив увагу до Китаю як потенційного супротивника. Міністерство оборони опублікувало нове дослідження, яке демонструє різке розширення ядерного потенціалу Пекіна, а нова стратегія національної оборони називає Китай основним викликом для Пентагону.

B-21 був оповитий таємницею відколи у 2015 році ВПС вибрали Northrop замість Boeing для створення цього літака під час конкурсу. На відміну від інших секретних програм, Пентагон відкрито визнає існування нового бомбардувальника. Проте військово-повітряні сили зберігають більшу частину інформації про літак у таємниці, щоб потенційні супротивники, такі як Китай і Росія, не змогли викрасти його дизайн або розробити способи його збити.

Громадськість знає лише те, що B-21 побудовано за технологією стелс нового покоління, розробленою аби уникнути найскладніших радарів.

«50 років прогресу в технології з низьким рівнем спостережень пішли на цей літак. Навіть найдосконаліші системи протиповітряної оборони не зможуть виявити B-21 у небі», — сказав міністр оборони Ллойд Остін.

Бомбардувальник розроблений для того, щоб пробивати протиповітряну оборону противника та досягати цілей у будь-якій точці світу — на що, за словами Нортропа, здатні лише близько 10 відсотків нинішніх сил бомбардувальників. B-21 є більш ефективним, ніж будь-який інший дальній бомбардувальник у світі, сказав Остін, зазначивши, що "йому не потрібно буде базуватися на ТВД, і йому не знадобиться матеріально-технічна підтримка, щоб утримувати будь-яку ціль під загрозою"

«Наявність такого потенціалу важлива для стримування та для можливості, якщо нам знадобиться, перемагати в конфлікті», — сказав високопоставлений чиновник Міністерства оборони, якому надано анонімність для обговорення делікатної теми перед церемонією.

Як зазначають в Politico, це буде особливо важливо, якщо США вступлять у конфлікт з Китаєм, який за останнє десятиліття різко розширив свій військовий потенціал. Наприклад, якщо Китай вирішить вторгнутися на Тайвань — сценарій, який, за оцінками Пентагону, може відбутися до 2027 року, — B-21 зможе відповісти миттєво, сказав Марк Ганзінгер, аналітик Центру стратегічних і бюджетних оцінок. B-21 також називають «бомбардувальником стримування Китаю».

Військово-повітряні сили США планують придбати щонайменше 100 B-21 для заміни свого парку бомбардувальників-невидимок B-1 і B-2, а перші поставки літаків очікуються в середині 2020-х років. За словами Нортропа, він зможе нести як ядерну, так і звичайну зброю, а також матиме можливість бути пілотованим або безпілотним.

За словами міністра Ллойда Остіна, наявність ряду боєприпасів «з надзвичайною точністю» дозволить B-21 підтримувати операції в «повному спектрі» бойових дій, подібно до поточних бомбардувальників ВПС. B-52, наприклад, скидав звичайні бомби на об’єкти «Ісламської держави» в Сирії, а також може нести ядерну зброю, якщо виникне такий конфлікт.

"Raider також є багатофункціональним. Він може впоратися з чим завгодно: від збору інформації до управління битвами до інтеграції з нашими союзниками та партнерами", сказав Остін.

B-21 був розроблений з «відкритою архітектурою», що дозволяє ВПС легше замінювати старі системи на нові технології. Цей підхід був прийнятий, щоб запобігти застарілості бомбардувальника, який спочатку був розроблений майже десять років тому, на тлі стрімкого технологічного прогресу.

«Оскільки Сполучені Штати продовжують впроваджувати інновації, цей бомбардувальник зможе захистити нашу країну за допомогою нової зброї, яка ще навіть не була створена», — сказав Остін.

Протягом наступних кількох місяців B-21 пройде додаткові випробування, щоб переконатися, що він готовий до свого першого польоту, який, за словами Нортропа, ймовірно, відбудеться у 2023 році. Перші нові B-21 базуватимуться на базі ВПС Елсворт у Південній Дакоті, і там також проводитиметься офіційне навчання. Технічне обслуговування та підтримка здійснюватиметься на базі ВПС Тінкер в Оклахомі, тоді як випробування та оцінка проводяться на базі ВПС Едвардс у Каліфорнії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ