Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Перший фінансовий звіт активістів ЄвроМайдану

Понад 600 тисяч гривень пожертв зібрано під час громадського ЄвроМайдану на Майдані Незалежності та Михайлівській площі. Про це йдеться на сторінці спільноти ЄвроМайдан у соціальній мережі Фейсбук.

Громадські активісти звітують за два періоди збору коштів:

Перший – з 21-го по 30-те листопада (до силового розгону ЄвроМайдану);

Другий – з 30-го листопада до 2-го грудня.

За перший період для організаційних потреб ЄвроМайдану було зібрано 262 тисячі гривень, з них 51.142 грн перказано на рахунок у безготівковій формі. Витрати у сумі 98 тисяч грн до 1-го грудня активістами підбито і підкріплено чеками.

Решта коштів витрачаються зараз активістами ЄвроМайдану виключно на потреби, що відповідають цілям ЄвроМайдану: «Це логістика, закупівля наметів, харчів, води, виготовлення наліпок тощо. Звіт за ці витати також буде надано громадськості, щойно у активістів на це з’явиться бодай трохи часу», - запевнив Максим Панов, співорганізатор громадського ЄвроМайдану.

За другий період - на Михайлівській площі – зібрано 332 659 гривень та 450 доларів, також 1000 євро від української громади Риму.

Ці кошти активісти збирали для допомоги постраждалим під час силового розгону ЄвроМайдану у ніч проти 30-го листопада та організаційних потреб ЄвроМайдану на Михайлівській площі.

«Пункти збору коштів були організовані біля пам’ятника Княгині Ользі, а також біля польової кухні та медичного пункту. Частина коштів була витрачена на допомогу — ліки та лікування — постраждалим від звірячого побиття "Беркутом" на Майдані в ніч з 29 на 30 листопада, на допомогу журналістам, яких побили під Адміністрацією Президента 1 грудня, на допомогу сім’ям активістів, які були випадковими учасниками провокації під Адміністрацією Президента 1 грудня, а зараз незаконно утримуються у СІЗО», — каже Ольга Галабала, активістка Євромайдану.

Іншу частину коштів потратили для забезпечення функціонування ЄвроМайдану на Михайлівській площі — польова кухня, засоби обігріву, засоби захисту (шоломи для загонів громадської самооборони, засоби від сльозогінного газу тощо), канцтовари та листівки для інформаційного центру, ліки для медпункту, бензин активістам Дорожнього контролю України, які патрюлювали пости і в’їзди в Київ для безперешкодного проїзду автобусів з протестантами та інші витрати.

Станом на 6 грудня 2013 року загалом на всі потреби витрачено 128 002 гривні з благодійних пожертв. Залишилося 204 657 гривень.

«Частина з цих коштів буде спрямована на допомогу людям, які постраждали під час розгону "Беркутом", інформацію про потреби яких ми продовжуємо отримувати. Інша частина спрямовується для забезпечення функціонування Громадського сектору Євромайдану — виготовлення агітаційної продукції, забезпечення функціонування інформаційних пунктів, пункту поселення приїжджих активістів та їх обігріву, організації акцій мирного спротиву», — Ольга Галабала.

Кошти витрачаються лише на ті потреби, які не можливо забезпечити через допомогу небайдужих громадян. Рішення про витрачання коштів на суму більше, ніж 1 тисяча гривень приймає Оргкомітет Громадського сектору Євромайдану.

Уся звітність про витрачені кошти є прозорою.

Після повернення активістів Євромайдану з Михайлівської площі на Майдан Незалежності 2 грудня 2013 року, збір коштів громадськість припинила. Усі благодійні пожервти від громадян направляються лише у Штаб національного спротиву, що знаходиться в Будинку профспілок.

Зокрема, пожертву можна зробити у прозору скриньку на вході в Будинок профспілок або переслати на рахунок, зазначений на сайті Об’єднаної опозиції. Активісти ЄвроМайдану спростовують інформацію про отримання 30 тисяч доларів, нібито переказаних Злученим Українським Американським Допомоговим Комітетом (ЗУДАК).

«Ми звернулися за адресою, вказаною на сайті ЗУДАК ( "United Ukrainian American Relief Committee, Inc." [email protected]), з проханням надати платіжні документи про переказ 30-ти тисяч доларів активістам ЄвроМайдану. У відповідь отримали лише прохання надіслати телефони для подальшого з’ясування обставин. Наші телефони ми переслали. Більше жодної відповіді з поштової скриньки ЗУДАК ми не отримали. Можливо, ця сума надійшла якісь іншій групі протестувальників,» - розповіла активістка громадського ЄвроМайдану Наталя Соколенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ