Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перший в Україні сміттєпереробний комплекс збудують у Харкові

Багатофункціональний комплекс з переробки твердих побутових відходів в Дергачах (Харківська область) стане прикладом безвідходного виробництва в країні і одним з кращих в Європі. Про це інтерв'ю ЗМІ розповів мер Харкова, обраний від партії "Відродження", Геннадій Кернес.

Про це пише РБК:

"Це цілий багатофункціональний комплекс. Подібних проектів на сьогоднішній день в Україні немає. Ми дуже серйозно до цього підійшли. По-перше, була опрацьована наукова частина питання, науковий підхід до збору та утилізації. Тому що у кожного регіону є своя морфологія сміття. Нас цікавить більше органіка, тому що органіка дає іншу додану вартість до всього проекту. Ми проаналізували дуже багато, в тому числі європейські, технології утилізації, і в результаті на території Харківської області на сорока гектарах буде побудований великий багатофункціональний екологічно безпечний комплекс. В рамках проекту буде рекультивація старого сміттєвого полігону, вироблення електроенергії за зеленим тарифом, яка піде на енергоринок", – розповів Кернес.

За словами мера Харкова, сміттєпереробний комплекс дозволить українцям забути про сміттєві колапси.

"Це стаття доходів у проекті повернення грошей, які були позичені на будівництво комплексу у Світового банку. Але ми готові доплачувати з бюджету для того, щоб запустити цей проект. Він кардинально змінить ситуацію в місті з сміттям, і ми гарантуємо, що в майбутньому Харків минуть сміттєві колапси", – підкреслив політик.

Загальна площа сміттєпереробного комплексу складе 39 гектарів. Він буде побудований в два етапи. Згідно з проектом, комплекс планують оснастити газопоршневими і паротурбінними установками для переробки сміття та виробництва електроенергії.

В подальшому її планують продавати на енергоринку, а зароблені гроші підуть на погашення кредиту Світового банку. Вартість будівництва сміттєпереробного комплексу складає 1 млрд 364 млн гривень. Звести його планують за 2,5 роки.

Як відомо, Кернес був обраний мером Харкова від партії "Відродження" 25 жовтня 2015 року з результатом 65,8% голосів виборців. Сьогодні у Верховній Раді створена депутатська група "Партія "Відродження", її співголовами є народні депутати Віталій Хомутиннік та Віктор Бондар".


 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ