Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Петро Порошенко: Хотів би подякувати жінкам-військовослужбовцям, які боронять нашу державу

7 грудня Петро Порошенко взяв участь у 2-му українському жіночому конгресі разом із Президентом Литви Далею Грибаускайте

Президент Петро Порошенко наголошує, що в сучасній Україні територіальну цілісність та незалежність держави боронять не лише чоловіки, а й жінки.

Під час виступу Петро Порошенко згадав одну із видатних, проте маловідомих, українок - Олену Степанів, яка народилася саме 7 грудня далекого 1897 року. "В історію вона увійшла тим, що стала першою з жінок, яку зарахували на військову службу у званні офіцера. Першою в світі. Українкою", - підкреслив Президент.

Він зазначив, що потрапити на фронт їй було не просто – їй відмовляли, адже вважалося, що жінкам на фронті не місце. Та згодом Олена все ж таки потрапила до війська, а пізніше і в російський полон, в якому її визнавали офіцером з відповідними умовами тримання під вартою.

"І історія життя Олени Степанів співзвучна з сучасним періодом України. Сьогодні ми боронимо Українську державу, і сьогодні за незалежність нашої держави борються наші українські видатні жінки разом із чоловіками", - констатував Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що цього року відбулася ще одна дуже знакова подія – в Україні вперше звання генерала присвоєно жінці. "Генерал-майором медичної служби стала начальник військово-медичного управління Служби безпеки України Людмила Шугалєй. Потужна, пробивна сила українських жінок, які вимагали, щоб в Україні були жінки-генерали нарешті відіграла свою роль", - сказав Президент.

Близько 70-ти жінок в українських Збройних Силах мають звання полковник, також зауважив він. «І вони, хочу окремо наголосити, присвоєні абсолютно не на основі статі, а на основі високого професіоналізму, сумлінної служби. Користуючись цією нагодою я хотів би подякувати всім жінкам-військовослужбовцям, які в такий нелегкий для України час захищають нашу українську землю, боронять нашу державу. Вони доводять своїм прикладом, що в обороні держави внесок і жінок, і чоловіків, є абсолютно рівноцінним», - наголосив Президент.

Глава держави нагадав, що у жовтні цього року підписав Закон про створення рівних умов і можливостей для жінок і чоловіків у Збройних Силах України, за яким жінки проходять військову службу на рівних із чоловіками засадах. "І більше вже ніхто після прийняття і підписання цього Закону не може обмежити право жінки захищати Україну і служити Батьківщині", - сказав Петро Порошенко, зазначивши, що сьогодні в Збройних Силах України служать більше 30-ти тисяч жінок, з яких понад три тисячі – офіцери. Президент додав, що за його наказом Міністерство оборони, Генеральний штаб нарешті на практиці почати реалізовувати положення зазначеного Закону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ