Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Петро Порошенко підписав закон про Антикорупційний суд

Президент Петро Порошенко підписав закон про створення Антикорупційного суду. Таким чином, документ набув чинності. «У вашій присутності я підписую закон України про Вищий антикорупційний суд України», — сказав Порошенко на зустрічі зі студентами Української академії лідерства в Києві.

7 червня Верховна Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд у другому читанні під час засідання 7 червня. «За» проголосували 317 депутатів. У Венеціанській комісії привітали ухвалення закону про Антикорупційний суд.

Процес затвердження створення Антикорупційного суду тривав 2,5 роки. Створити антикорупційний суд закликали і глави МЗС країн G7. Також це є умовою для отримання фінансової допомоги від МВФ. 

Після чотирьох сесійних днів розгляду поправок і кількох місяців переговорів з Міжнародним валютним фондом і Венеціанською комісією, спірною залишалася правка щодо повноважень Громадської ради у процесі добору суддів, яку так і не узгодили з МВФ. 

Згідно з рішенням комітету Ради з питань правової політики та правосуддя, ухваленим 7 червня, до складу громадської ради входитиме не менше 3 міжнародних експертів.

Створення Антикорупційного суду — одна з вимог міжнародних партнерів України для подальшої співпраці. Серед його запланованих функцій — розслідування справ Національного антикорупційного бюро щодо корупції серед високопосадовців.  Серед інших вимог — підвищення цін на газ для населення та створення ринку землі.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ