Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Під час антиурядових протестів в Іраку загинули 157 людей

Під час останньої хвилі антиурядових акцій протесту у Багдаді та інших містах Іраку загинули 157 людей, встановило офіційне розслідування.

У висновках, опублікованих 22 жовтня, зазначено, що серед загиблих – 149 цивільних і восьмеро співробітників силових структур. Найбільше число смертей, 111, зафіксоване в столиці Багдаді, - передає Радіо Свобода.

Демонстранти виходили на вулиці іракських міст упродовж тижня з 1 жовтня, протестуючи проти високого рівня безробіття, поганого державного адміністрування та поширеної корупції. Це були найкривавіші заворушення в Іраку з 2017 року, коли були розгромлені сили угруповання ʺІсламська державаʺ.

Розслідування встановило, що близько 70% смертей були спричинені кульовими пораненнями ʺв голову або грудиʺ, а снайперський вогонь по протестувальниках був відкритий з даху будівлі в центральному Багдаді. Слідчі рекомендують звільнити командувача операцією в Багдаді, відповідального за таку реакцію на заворушення, а також десятки інших високопоставлених силовиків.

ʺОфіцери та командири втратили контроль над своїми силами під час протестів, і це спричинило хаосʺ, – сказано в повідомленні.

Дані розслідування оприлюднені перед новою хвилею антиурядових протестів, запланованою на 25 жовтня.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, протести у Іраку розпочались на початку жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ