Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підсудні бійці «Торнадо» поїхали до СІЗО

Представники батальйону «Торнадо» в ніч на 3 серпня продовжили блокувати залу засідань Оболонського районного суду Києва, де перебували їхні підсудні товариші, але близько 1:00 бійців «Торнадо» вивели із приміщення суду і посадили в поліцейські автобуси.

Активісти вирішили блокувати рух транспорту, після чого представники поліції відтіснили активістів. Згодом народний депутат Андрій Лозовий пояснив, що підсудні самі вирішили відправитися до СІЗО, щоб відпочити.

Народний депутат Ігор Мосійчук розповів у коментарі Радіо Свобода, що питання перенесення судового процесу вирішується на рівні високопосадовців. Також додав, що «торнадівці» є свідками у справі затриманого Єфремова. Наступне судове засідання відбудеться, за словами Мосійчука, у вівторок, 9 серпня, попередньо об 11:45.

Начальник управління Національної поліції Києва Юрій Зозуля повідомив, що тривають слідчі дії стосовно сутичок під судом, але провокацій вдалося уникнути.

Раніше люди з символікою добровольчих частин блокували приміщення суду в Києві, де мали розглядати справу колишніх бійців роти «Торнадо». Кількадесят людей із символікою роти «Торнадо», батальйонів «Айдар» та «Донбас» заблокували з двох боків входи і виходи з будівлі Оболонського райсуду Києва і вимагали, щоб справа торнадівців розглядалася швидше і щоб суд відбувався у відкритому режимі.

Попередньо у зв’язку із сутичками під судом було відкрите кримінальне провадження за статтею 293, групове порушення громадського порядку, а також частиною 3 статті 342 – опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону про це повідомили 2 серпня у Національній поліції України.

У червні 2015 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що в роті «Торнадо» виникла злочинна група, яка на Луганщині незаконно утримувала місцевих жителів, вчиняючи проти них насильницькі дії: побої, катування, спричинення тілесних ушкоджень і особливо жорстоке сексуальне насильство.

Тоді в роті звинувачення на свою адресу відкидали і пов’язували такі заяви з тим, що її бійці не пускали на окуповану частину Донбасу чи з неї потяги, які, на їхню думку, нібито везли «контрабанду». У Луганській обласній військово-цивільній адміністрації такі дії назвали незаконними.

Згодом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти патрульної служби особливого призначення МВС України «Торнадо», але наголосив пізніше, що гідні її бійці, які несли службу чесно, будуть зараховані до інших підрозділів.

Групу колишніх торнадівців підозрюють у створенні злочинної організації, перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, незаконному позбавленні волі або викраденні людини, катуванні, насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним способом, в опорі представникові влади й незаконному заволодінні транспортним засобом.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ