Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Підзамче може стати новим адміністративно-діловим епіцентром Львова - Квурт

Розвивати діловий центр варто у районі Підзамче, де є великий територіальний резерв. Цей район - неподалік від історичного центру, куди інертно тяжіють потоки людей. Таку ідею озвучили Володимир Квурт та Микола Габрель у програмі «Великий Львів».
Володимир Квурт

За словами співзасновника ГО «Великий Львів», наше місто зараз втрачає потугу регіонального центру. Так, за минулий рік у Івано-Франківську питома вага інвестицій на одного мешканця становила 2000 тисячі доларів. А у Львові – лише 500 доларів. Фактично у чотири рази зараз у Львові менш ефективний уряд, менш ефективна система управління, менш ефективне місто в цілому.

«Ми повинні запропонувати інвесторам цікаві для них варіанти. Наприклад, відкриття штаб-квартир тут, спілкуватись з іноземцями – пропонувати їм саме у Львові відкривати посольства. Китай, Індія, Марокко, Канада… Спілкуючись, ми фактично штучно, але нав’язуємо контакт, який нам потрібен. Львів повинен особисто продемонструвати зацікавленість у діалозі. Те саме стосується виробництв, вони повинні відкриватись і тут. Потрібно розвантажувати історичний центр міста. Наприклад, Підзамче може стати новим адміністративно-діловим епіцентром Львова», – наголосив Володимир Квурт.

За словами архітектора, доктора технічних наук Миколи Габреля, сьогодні Львову бракує потужності в центральній частині міста. Потрібно знайти територію, де б можна було концентрувати функції нового часу, і щоб вони були якомога ближче до історичного центру, не шкодячи йому.

«Ми зараз фактично втискаємо у старий центр якісь готелі, ресторації, нові заклади, щось надбудовуємо, ліпимо. Але це шлях.

Я вважаю, що розвивати діловий центр варто у районі Підзамче. Це територія зараз фактично занедбана. Але це не периферія, це близько до центру. Там є великий територіальний резерв, малоефективного використовувані будівлі. За рахунок цієї території можна вирішувати і транспортні проблеми міста. Бо він почне тяжіти туди, а не в історичне серце міста», – розповів доктор технічних наук, завідувач кафедри архітектурного проектування Інституту архітектури НУ "Львівська політехніка", завідувач відділення Інституту господарювання та просторового розвитку Університету м. Лодзь Микола Габрель.

Раніше у Львові обговорювали можливість перенести адміністративний центр на Сихів. Однак, за словами Миколи Габреля, історично склалось так, що інертно люди тяжіють саме до площі Ринок. Тому адміністративно-діловий епіцентр варто створювати неподалік. Микола Габрель схвально оцінив те, що Володимир Квурт цікавиться урбаністикою та природою життя міста, а ГО «Великий Львів» озвучує і опрацьовує ідею відродити величний Львів, який стане регіональним економічним центром.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ