Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пішов із життя літкритик зі світовим ім’ям Гарольд Блум

У США помер відомий літературний критик Гарольд Блум у віці 89 років.
Гарольд Блум. Фото: The New York Times

Про це повідомляє NYTimes, - передає Читомо.

Гарольд Блум захистив дисертацію 1995 року в Єльському університеті, де працював до кінця життя. Він написав понад 40 книг. Його наукова слава в основному пов’язана з трьома книгами, виданими в 1970-ті роки – ʺСтрах впливуʺ (перекладена на 45 мов), ʺКарта перечитуванняʺ, ʺПоезія і витісненняʺ. У них Блум сформулював свою теорію літературного впливу.

У ʺThe Book of Jʺ (1990) професор Блум кинув виклик більшості існуючих біблійних вчень, припустивши,  що навіть іудео-християнський Бог міг бути літературним персонажем, якого придумала жінка, що, можливо, жили в дворі царя Соломона і писала розділи перших п’яти книг Старого Завіту. Ця книга стала бестселером.

У 2005 році Блум став лауреатом премії Ганса Крістіана Андерсена. Крім того, він був членом Американської академії мистецтв і літератури та Шекспірівської академії.

Професор Блум називав себе ʺмонстромʺ читання; він сказав, що може прочитати та засвоїти книгу на 400 сторінок за годину. Його друг Річард Бернштейн, професор філософії в Новій школі, сказав журналісту, що дивитися, як читає професор Блум, було ʺстрашноʺ.

Озброївшись фотографічною пам’яттю, професор Блум міг переказувати десятки віршів напам’ять – всього Шекспіра, ʺРай загубленийʺ Мільтона, всього Вільяма Блейка, Біблію та твори Едмунда Спенсера.

Його книжки перекладені на понад 45 мов.

В Україні Блум відомий своєю книгою ʺЗахідний канонʺ, яка вийшла 1997 року в українському перекладі у видавництві ʺФактʺ (перекладачі –  Р. Семків, О. Радомська, О. Карпенко, Д. Купко, С. Кирилова). У ній він відстоює літературний західний канон як список книг, які повинен обов’язково прочитати кожен. У центр Канону Блум ставив Шекспіра.

Книга вийшла в 1994 році, стала бестселером і критикується донині з лівих і мультикультурних позицій.

Дружина Блума Жанна зазначила, що минулого тижня критик прочитав свою останню лекцію в Єльському університеті, де викладав все життя.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 14 жовтня – пішов із життя український літературознавець, засновник і шеф-редактор видання ʺЛітАкцентʺ Володимир Панченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ