Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

PITBULL vs СТАТТЯ 130, або НІЧНЕ ПОЛЮВАННЯ НА П’ЯНИХ ВОДІЇВ У ЛЬВОВІ

115 711 — саме стільки протоколів торік поліцейські склали на водіїв за керування у стані сп’яніння.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Останні данні свідчать про те, що за перший квартал 2020 року в Україні сталось 1254  дорожньо-транспортнi пригоди з вини нетверезих водіїв керування транспортним засобом у нетверезому стані, з яких 226 — з постраждалими. Зокрема, у ДТП за участі п’яних водіїв 49 осіб загинуло, а 297 було травмовано. Статистика невтішна.

Епілог. Звісно ж, що береженого Бог береже, проте ніхто з нас не застрахований від того, що одного вечора на пішохідний хідник вилетить автівка, за кермом якої буде аморальна, легковажна, безвідповідальна напідпитку водій-вбивця. Відтак — задля превенції, безпосередньо прямого відстежування  та  протидії нетверезим водіям — у Львові функціонує суспільно важлива ініціатива “Pitbull Lviv”, яка останні три роки об’єднує зусилля патрульної поліції та небайдужих львів’ян.  

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Феміда застерігає. Загально відомо, що таким безвідповідальним керманичам  загрожує покарання, передбачене ст. 130 КУпАП (Керування транспортним засобом в стані сп'яніння) КУпАП. Проте виглядає на те, що відповідальність їх не лякає, натомість перемагає безглуздість та шалена муха в голові.

Гал-інфо береться за справу. Журналістка АІА “Гал-інфо” отримала чудову нагоду вийти на нічний рейд разом з активістами “Pitbull Lviv” і теж долучитись до вистежування небезпечних суб’єктів — нетверезих водіїв на дорогах Львова. Заразом “Гал-інфо” перевірило, як працює кабінет освідування п’яних водіїв, який минулого тижня відкрили у Львові на вулиці Кульпарківській.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Спойлер. За ніч чергування поліцейські разом із “Pitbull Lviv” затримали 17 нетверезих водіїв. Четверо пройшли обстеження у кабінеті освідування, у трьох виявили алкоголь у крові. Семеро людей відмовились, відтак їх автоматично визнали нетверезими.

Прогріваємо машини. Це була субота, десята вечора. У Львові традиційно накрапав дощ. Та це не змінило домовленості учасників громадського руху “Pitbull Lviv”. На місце зустрічі приїхало три автівки з наліпкою собаки породи пітбуль в одному куті та з порядковим номером — в іншому. Це адміністратори, які координують усіх учасників руху та інструктують команду. Згодом під’їхало ще кілька автівок — це волонтери-ентузіасти, хтось з них вперше приїхав на патрулювання, а дехто в команді понад рік.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Щоразу перед виїздом учасникам проводять інструктаж, наголошуючи на культурі нічного чергування. Потім створюють одноразовий чат, куди додають усіх учасників дорожнього патрулювання.

“Якщо в потенційно нетверезих водіїв є якісь ознаки: нестійка хода, нечітка вимова, чути алкоголем — можна підійти, аби підтвердити або спростувати свої сумніви. Якщо ж ми застали картину, що ледве тримаючись на ногах водій сідає за кермо, то ми їдемо за ним — “ведемо”, перед тим оперативно повідомивши працівників поліції”, — пояснює один з організаторів.

Тиснемо на газ. По одинадцятій вирушаємо на нічне полювання на нетверезих водіїв. Гал-інфо разом з одним із засновників “Pitbull Lviv” Миколою Ільчуком сідаємо позаду на пасажирські сидіння “Mazda”. За кермом Ірина, а поруч з нею її чоловік — Максим. Пара розповіла, що відчула громадянський обов’язок долучитись до ініціативи “Pitbull Lviv”. Тож цієї ночі і Гал-інфо долучилось до команди — і ми стали нічною супер-чертвіркою.

Як карантин змінив НЕкультуру вживання? На вихідних, кажуть активісти, чи не найбільше п’яних водіїв. Вони повертаються з клубів, ресторанів, коли і з супермаркетів. Наприклад, до карантину порушників часто виявляли на вул. Науковій біля “Гопака”, там наче медом було змащено. Бувалі “пітбулівці” пригадують, що за часи “полювання” був випадок, коли водій надихав 3,2 проміле. На щастя, тоді обійшлось без дорожньо-транспортних пригод, власне завдяки тому, що порушника було вчасно виявлено.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Проте під час карантину такі торгівельно-розважальні, нічні заклади харчування та пиття —   зачинені, відтак патруль активістів чатує біля заправок, парковок та поблизу терас.

“Здавалось би, що у Львові карантин — ресторани, нічні клуби та інші поширенні місці, де водії полюбляти розпивати алкогольні напої — всі  зачинені. Проте статистика свідчить про те, що за останні місяці на дорогах міста і надалі їздять водії-порушники у стані алкогольного сп’яніння”, — розповідає Микола Ільчук по дорозі до ресторану з літньою терасою “Одеса”.

Коли ми приїхали на попередньо визначене місце, то застали дві компанії, які розпивали алкогольні напої. Примітивши потенційних порушників ПДР, ми передали інформацію у Телеграм-чат, аби інші учасники нічного дозору були в курсі про те, де ми зараз і яка загалом обстановка.

Дихайте — не дихайте. Прочатувавши десь пів години, ми отримали прохання від екіпажу патрульної поліції, що потрібні свідки. Вони привезли у Франківський відділ поліції водія-порушника. На місці він дихати в “Драгер” не захотів, у кабінет освідування, що на вул. Кульпарківській,  він їхати відмовився, тож керманича доправили у відділку поліції, що на вулиці Чупринки.

Микола Ільчук пояснив, що поліцейські часто звертаються з потребою у свідках.

“Це традиційний формат співпраці, адже уявіть собі: ніч, траса Київ-Чоп, патрульні зупиняють нетверезого водія. Для перевірки його на тверезість використовують алкотестер “Драгер”, проте перевірка повинна проводитись у присутності двох свідків. Ось скажіть, де ви о другій ночі посеред поля знайдете свідків?”, — зауважив  Микола Ільчук.

Їдемо, за свідків будемо. По дорозі у Франківський відділок поліції ми трохи розпитали про  “Pitbull lviv”. Як дізналось Гал-інфо, спершу 29-річний Микола Ільчук працював патрульним на лінії, після чого перевівся у відділ зв’язків із громадськістю, де перед ним стояли завдання —  створювати спільні з львівською громадою проекти. Власне тоді  народилась ідея разом  Маркіяном Кравченко створити проект “Pitbull lviv”, який успішно працює три роки.

“У 2017 році я разом з Маркіяном Кравченком започаткували ініціативу “Pitbull lviv”. Рух задумувався як партнерство між поліцією та громадянами, сьогодні так і є. Відтоді ми спільно виявили  понад сотню водіїв у наркотичному та в алкогольному сп'янінні.

Ми проводимо рейди близько двох-трьох разів на місяць, переважно на вихідних. Окрім того у нас цілодобово працює оперативний чат в телеграмі, де будь-хто може повідомити про нетверезого водія. Після чого наші адміністратори передають інформацію поліцейським. Ті своєю чергою звертають увагу на вказаний автомобіль і якщо є підстави, то зупиняють авто та перевіряють водія”, — розповів Микола Ільчук.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Рагуль —  фаза активована. Приїхавши у відділок поліції ми застали картину маслом. Там на чоловіка почали складати протокол. У відповідь патрульні чули лайку польською мовою і мусили вгамовувати дебошира.

“Як бачимо водій ледве стоїть на ногах, плете язиком нецензурщину та неадекватно себе поводить. Тому і не дивно, що на нього вдягнули кайданки. Різкий запах алкоголю заповнив усю кімнату у відділку.

Якщо я не помиляюсь, то порушника затримали на вулиці Наукова.  На прохання патрульних водій відмовився пред’являти посвідчення водія та інші документи. Тому його було затримано та поправлено у найближчий відділ поліції Львова.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

У присутності свідків поліцейські пропонували йому пройти огляд. Він відмовився. Як відомо, за відмову від проходження передбачена відповідальність така сама, як і за керування у стані сп’яніння.

На нього почали складати протокол, під час цього він заважав поліцейським, простягав до них руки та ноги, намагався порвати протокол, виривав ручку, копав стіл, хотів перевернути його. Аби він не наніс шкоду собі та оточуючим, поліцейські були вимушені одягнути на правопорушника кайданки.

Згідно закону в нього мали би вилучити права на керування транспортним засобом, проте, як з’ясувалось, вони були в нього вилучені ще до того. Тож  справа піде в суд”, пояснив Микола Ільчук.

У всій цій процедурі недоліком є те, що після складення протоколу та вилучення документів водій-пияка вільний. Може спокійно залишити стіни відділу поліції і вирушити на зустріч черговим пригодам.

Кабінет освідування на Кульпарківській. Через годину у Франківському районі затримують ще одного керманича  з підозрою на наркотичне сп’яніння. Цей чоловік погоджується пройти обстеження у кабінеті освідування. Цей варіант став можливий цьогоріч з 3 червня.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Як розповіла у коментарі Гал-інфо патрульна поліцейська Діана, раніше водії хитрували та зловживали тим, що у Львові нема діючого кабінету освідчення водіїв. Тому останні радо згоджувались на перевірку у лікаря.

“Вони тепер хоча би будуть розуміти, що той тест є де пройти. Адже до того у нас не було, де робити такі тести. Тому в нас кожен другий водій погоджувався їхати до медичного закладу, а далі —  самі розумієте —  не було нічого. Одні розмови”, — розповіла Діана.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Спершу з допомогою тесту визначають чи є у сечі водія наркотичні речовини. Опісля затриманого перевіряють на наявність алкоголю в організмі. Година за зачиненими дверима, і підозрюваний виходить з гордо піднятою головою.

“Чистий”, - вигукує водій.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/6

Тим часом біля кабінету освідування, як на ринку під час карантину,  вишикувалась  черга із чотирьох патрульних машин. У кожній із них той, кого поліцейські запідозрили у нетверезості. Поліцейські пояснюють,  тільки-но водії бачать, що обстеження таки доведеться робити, одразу ж на місці погоджуються скласти протокол, тим самим  зізнаються, що вживали забороне — алкоголь чи наркотичні речовини.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Офіційні данні. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Наразі керування авто у стані сп’яніння передбачає адміністративну відповідальність(ст. 130 КУпАП) і тягне за собою:

-за перше правопорушення протягом року — штраф 10200 гривень і 1 рік позбавлення права керування транспортним засобом;

-за повторне правопорушення протягом року — штраф 20400 гривень і 3 роки позбавлення права керування транспортним засобом;

-за третє і більше порушень протягом року — штраф 40800 гривень і 10 років позбавлення права керування транспортним засобом.

Нагадаю й про те, що максимально допустимий рівень алкоголю в крові — 0,2 проміле.

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ?

Верховною Радою ухвалений Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень” https://zakon.rada.gov.ua/laws/, який мав би набрати чинності з 1 січня 2020 року.

Однак, законом від 03.12.2019 №321-ІХ “Про внесення зміни до розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень” дію цього закону відтерміновано до 1 липня 2020 року.

Керуйте відповідально та безпечних вам доріг.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ