Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Північна Ірландія готується сформувати уряд вперше за два роки

Демократична юніоністська партія Північної Ірландії 30 січня погодилась припинити бойкот і повернутись до уряду, що знаменує завершення політичної кризи, яка тривала в регіоні з лютого 2022 року.

Про це повідомляє The Irish News.

Після завершення громадянської війни в Північній Ірландії сформувалась спеціальна система розподілу влади в регіональному уряді, покликана збалансувати інтереси юніоністів (прихильників зближення з Британією) і республіканців (прихильників возз'єднання з Ірландією).

З лютого 2022-го Демократична юніоністська партія (ДЮП) бойкотувала формування уряду в Північній Ірландії. Цей крок вона пояснювала тим, що їй не подобаються умови торгівлі за угодою Британії з ЄС, які передбачають додаткові перевірки британських товарів, що потрапляють у Північну Ірландію.

У лютому 2023 року Велика Британія та ЄС домовилися про полегшення митних перевірок та інших перешкод для товарів, що переміщуються до Північної Ірландії з решти Сполученого Королівства. Але цього було недостатньо для ДЮП, яка продовжила бойкот.

Уряд Сполученого Королівства неодноразово погрожував оголосити в Північній Ірландії позачергові вибори через відсутність уряду. Останнє таке попередження пролунало минулого тижня, і після нього ДЮП зрештою погодився на компроміс.

Як заявив лідер партії юніоністів Джеффрі Дональдсон, домовленості з урядом Британії «створюють основу для того, щоб наша партія висунула своїх членів до виконавчої влади Північної Ірландії, що сприятиме відновленню місцевих виборних інституцій». Це може призвести до того, що уряд у Белфасті відновить роботу протягом декількох наступних днів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ