Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Подарунок" для мародерів

Або історія про те, як Гринкевичі держмайно купували.

Мова йде про одне з найвідоміших державних експертних підприємств, яке Ігор Гринкевич та його спільники купили у Фонду держмайна за явно заниженою ціною та одразу почали використовувати у схемах. За сприяння низки відомих у Львові одіозних осіб: Віктора Шайтана, який нині, по суті, керує підприємством та колишнього заступника начальника обласного управління Держпраці Миколи Прокоп’яка.

Прикметно, що Нацагентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) дане майно, підконтрольне Ігорю Гринкевичу, не виявило. Слідчі ДБР арешт на цей актив не наклали. 

За розкрадені на закупівлях для ЗСУ мільярдні кошти Гринкевичі скуповували не лише елітні авто та дорогу нерухомість. Виглядає так, що великі суми вливались також  в розвиток сімейного бізнесу. Для того, щоб прикрити масштабний «розпил» бюджетних коштів, заробляти на мародерстві ще більше, відмити доходи, отримані злочинним шляхом.

Найімовірніше, спеціально для цих цілей Гринкевич - старший  під прикриттям підставних осіб й провернув оборудку з купівлею «єдиного майнового комплексу державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці», що мало розвинену матеріальну базу.

Нагадаємо, одне з найвідоміших та найпотужніших експертних підприємств Держпраці України Фонд держмайна у березні минулого року продав за 45 мільйонів гривень (включаючи ПДВ) львівській фірмі "Ай Ті Юнайтед". При цьому жодним чином не перевірив походження коштів, не поцікавився, звідки у маловідомої фірми, в якої практично відсутня господарсько-фінансова діяльність,  взялось фактично півтора мільйона доларів  на купівлю підприємства.

Що ще залишилося за кадром? Державне підприємство було продано ТОВ "Ай Ті Юнайтед", яке виявилось єдиним учасником аукціону,  за явно заниженою ціною, з огляду, зокрема, на інвестиційну привабливість активу, прибутковість та наявність стабільної роботи,  наявність  транспортних засобів та частини оздоровчого центру в Запоріжжі, які належали підприємству та увійшли до складу  об’єкта приватизації. 

Загалом  все це схоже на такий собі «подарунок» для мародерів. Враховуючи, що Гринкевичі на розкраданні бюджетних коштів спеціалізувались ще до війни, регулярно виграючи тендери державних установ на будівництво та реконструкцію різних об’єктів, а в умовах воєнного стану красти стали мільярдами. І що «прихоплене» ними підприємство, окрім надання послуг з охорони праці, є акредитованим Мінрегіонбудом на проведення експертизи проєктно-кошторисної документації об’єктів, які споруджуються за рахунок бюджетних коштів. У ситуації з активними дерибанщиками бюджетних коштів Гринкевичами все це породжувало нові злочинні можливості.

За кадром залишилась й пов'язаність власників фірми "Ай Ті Юнайтед" з Ігорем Гринкевичам. Йдеться про Ігоря Лапку,  мешканця смт. Міжгір'я Закарпатської області, та Руслана Докторевича, зареєстрованого в  Сокалі Червоноградського району, які, за даними відкритих джерел, як адвокати неодноразово представляли інтереси Гринкевича-старшого та компаній з його орбіти в судах. В тому числі у справах, що пов’язані з оборудками в Міністерстві оборони. 

Зате після купівлі підприємства все почало прояснятись. Ігор Гринкевич особисто зустрічався з трудовим колективом, що можуть підтвердити колишні і теперішні працівники підприємства. Під час зустрічі розповідав про свою волонтерську діяльність, обіцяв багато проєктів з експертизи проєктів будівництва військових об’єктів.  При цьому представлявся як афільований власник ТОВ "Ай Ті Юнайтед". На зустрічі з колективом був також його «партнер» - Ігор Лапка.

Відомо й те, що  на посаду заступника директора ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» за протекцією Ігоря Гринкевича було призначено Віктора Шайтана, що був членом Партії регіонів та не пройшов люстрацію, оскільки у 2004 році був довіреною особою кандидата на пост президента України Віктора Януковича. 

Його безпосереднім радником зокрема став колишній заступник начальника обласного управління Держпраці  Микола Прокоп’як. В.о. керівника ДП «Західний ЕТЦ» була призначена головний інженер Ярослава Макар, яка є родичкою Віктора Шайтана та будучи глибоко пенсійного віку є повністю підконтрольна та виконує всі вказівки обидвох вище вказаних осіб.

Прізвища даних осіб варто запам’ятати. Оскільки на підприємстві «Західний ЕТЦ» фактично створено та діє злочинне угруповання (у складі Шайтана, Прокоп’яка, Макар), яке, попри те, що їхній «патрон» перебуває у СІЗО, активно вишукує замовлення, продовжує відмивати кошти, використовувати злочинні схеми, зокрема, для  проведення експертиз проєктів об’єктів будівництва за завищеними цінами.

Дану публікацію просимо вважати офіційним зверненням до Нацагентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), до Державного бюро розслідування, органів прокуратури – з проханням вжити заходів для накладання арешту на ДП «Західний ЕТЦ», що підконтрольне Ігорю Гринкевичу, та заходів для перевірки на предмет виявлення кримінальних правопорушень в діях вищеперерахованих осіб.

Далі буде.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ