Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податкова нагадує: при здійсненні інтернет-торгівлі слід дотримуватися вимог законодавства

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що останнім часом багато людей без реєстрації ФОП освоїли популярну на сьогодні професію «байєр», тобто купують на онлайн площадках та в інтернет – магазинах брендові речі (одяг, взуття, сумки, аксесуари і. т.д.) і продають товари через соціальні мережі Facebook, Instаgram, месенджери Viber, Telegram.

Кошти за товар люди отримують готівкою на свою карту фізичної особи. І працювати таким чином вдається достатньо довго. Тому підприємці часто не поспішають офіційно реєструвати ФОП. 

Проте це є порушенням, за яке передбачена відповідальність - штраф за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання. Цей штраф передбачений статтею 165 кодексу України про адміністративні правопорушення. Та цей штраф це не єдине, чого варто остерігатись. Адже всі хто працює без офіційної реєстрації – не сплачують зі свого доходу податки. А за це відповідальність може бути значно серйознішою.

В Україні багато людей працюють без оформлення, скоріше за все, через те, що не знають про наслідки, або ні від кого про них не чули. Тому слід задуматись про офіційну роботу через реєстрацію ФОПа, по якому в Україні найнижчі податки в Європі і найпростіша робота.

У Господарському кодексі України зазначено:

підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Багато хто може заперечити, що якщо працювати  не привертаючи до себе увагу контролюючих органів, то цілком можна обійтися і без формальностей. Тим більше, що відповідальність за підприємництво без реєстрації передбачена тільки в тому випадку, якщо факт комерційної діяльності буде доведений. Як то кажуть, «не спійманий – не злодій». Однак у цьому випадку, потрібно повністю усвідомлювати всі ризики і наслідки незареєстрованої діяльності.

Штрафи та відповідальність

Законодавство України – однозначне: за відсутність офіційної реєстрації бізнесу, не оподаткування отриманих коштів – штрафи, а подекуди і адміністративна відповідальність. Державна податкова служба наголошує, що за відсутність реєстрації та незаконне ведення підприємницької діяльності передбачено:

Штраф у розмірі 340 грн за діяльність без або провадження незалежної професійної діяльності без взяття на податковий облік (п.117.1 ст.117 ПКУ);

Штраф за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн. до 34 000 грн) та конфіскацію виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 КУпАП).

Адміністративна відповідальність зі штрафом в розмірі 17000 грн за здійснення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП чи іншої форми підприємницької діяльності.

Штраф за повторне правопорушення протягом року у розмірі від 2 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 34 000 грн. до 85 000 гривень.

Реєстрація бізнесу з початку діяльності гарантує відсутність подібних штрафів, що є досить вагомими для підприємця-початківця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ