Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податкова відшкодувала лише 69% від запитаного відшкодування ПДВ у 2022 році

Чому блокуються відшкодування ПДВ під час великої війни?

ПДВ — один з головних податків країни та чверть доходів до держбюджету. Під час великої війни ПДВ з вітчизняних товарів, з урахуванням відшкодування, склав 11% бюджету, ПДВ з імпортних товарів — 15%.

У 2022 ПДВ на імпорт скоротився у 1,5 рази за рік. Окрім очевидного загального падіння імпорту через повномасштабну війну, такий різкий спад пов'язаний зі звільненням від ПДВ авто та генераторів.

Натомість внутрішній ПДВ — тобто податок на товари, що вироблені в країні —   майже не змінився до 2021. Важлива функція ПДВ  — стимулювання експорту. Наразі експорт обліковується за ставкою 0%, тому експортери, за підсумками своєї діяльності, мають право отримати відшкодування вже сплаченого ПДВ державою.

Протягом року повномасштабного вторгнення підприємці масово скаржаться на заблоковані ДПС податкові накладні та несвоєчасне відшкодування ПДВ.

У 2022 році було введено ряд змін, які мають спростити роботу з ПДВ: 

  • підприємцям зменшили штрафи за невчасну реєстрацію податкових накладних чи розрахунків коригування до них
  • подовжили терміни реєстрації податкових накладних до 5 днів

Верховна Рада проголосувала за скорочення терміни перевірки щодо відшкодування ПДВ удвічі — до 30 днів. Станом на момент підготовки цього тексту, законопроєкт №6085 знаходиться на підписі у Президента.

Попри ряд важливих нововведень, ситуація з відшкодування ПДВ під час воєнного стану дійсно значно погіршилась. Якщо у 2021 році відшкодовували 91% від звернень, то у рік великого вторгнення цей показник скоротився майже на чверть. Так, за весь 2022 рік Податкова відшкодувала лише 69% від замовлень. 

Нагадаємо, що бюджетне відшкодування ПДВ — це компенсація державою суми ПДВ, який був сплачений у вартості придбаних товарів, робіт, послуг. На нього мають право всі платники ПДВ, як юрособи, так і фізособи, якщо у декларації сума податкового кредиту перевищила податкове зобов’язання (так званий «мінус»).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ