Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поділ Львівщини на райони розробляють кулуарно, – голова Яворівської райради

Як повідомив сьогодні, 8 жовтня, власкор Гал-інфо, голова Яворівської районної ради Володимир Сичак разом з депутатським корпусом виступили зі зверненням до прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, сподіваючись на те, що Яворівський район залишиться в існуючих межах.
Герб Яворівського району.

Яворівчани вкрай стурбовані майбутніми змінами адміністративно-територіального устрою, зокрема відсутністю Яворівського району як самостійної адміністративно-територіальної одиниці у складі Львівської області.

У коментарі власкорові Гал-інфо голова Яворівської райради Володимир Сичак наголосив, що яворівчани з розумінням ставляться до адміністративно-територіальної реформи, однак переконані, що ці зміни повинні відбуватись на основі всебічних, економічно обґрунтованих розрахунків, з урахуванням історичних, ментальних, соціальних та культурних чинників.

«У депутатського корпусу Яворівщини склалося враження, що варіанти поділу Львівської області на райони розробляють кулуарно, тобто під інтереси окремих високопоставлених осіб, які активно лобіюють інтереси, винятково, або міста Львова, або інших районів, відкинувши будь-які соціально-економічні аргументи, логіку і здоровий глузд. Тому ми і звернулись з аргументованим листом до рем’єр-міністра, в якому розтлумачили переваги Яворівщини як центру, довкола якого повинен формуватись майбутній район», – зазначив Володимир Сичак.

Текст звернення до Прем’єр-міністра України:

«Шановний Олексію Валерійовичу!

Яворівська районна рада Львівської області, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст району, як і більшість мешканців Яворівщини глибоко стурбовані майбутніми змінами в адміністративно-територіальному устрої Львівщини, зокрема відсутністю перспектив щодо збереження Яворівського району як самостійної адміністративно-територіальної одиниці у складі Львівської області.

Громади району чітко усвідомлюють, що подальший успішний розвиток України залежить від якості проведених реформ, в тому числі й адміністративно-територіальної. Проте, на наше переконання, така реформа повинна проводитись на основі всебічних, економічно обґрунтованих розрахунків, з урахуванням історичних, ментальних, соціальних та культурних чинників. Разом з тим, аналіз існуючих пропозицій щодо змін в адміністративно-територіальному устрої Львівщини дає усі підстави зробити висновок, що варіанти поділу Львівської області на райони розробляються кулуарно, під інтереси окремих високопоставлених осіб, які активно лобіюють інтереси виключно або міста Львова, або інших районів, відкинувши будь-які соціально-економічні аргументи, логіку і здоровий глузд. Навіть поверхневий аналіз суміжних районів дає змогу помітити переваги Яворівщини як центру, навколо якого повинен формуватися майбутній район.

Як самостійна адміністративно-територіальна одиниця Яворівщина відома ще з 1569 року, коли було створене Яворівське староство у складі Речі Посполитої. З 1861 року за часів Австро-Угорщини існував Яворівський повіт, на базі якого 4 грудня 1939 року радянською владою був створений Яворівський район, який існує у сучасних межах з 1964 року. Він межує з Жовківським, Пустомитівським, Городоцьким та Мостиським районами Львівської області, а на заході з Ярославським і Любачівським повітами Республіки Польща.

Площа району складає 1548 кв.км. (7,1% території Львівської області). За цим показником він посідає 2 місце в області, поступаючись лише Сокальському району. Орні землі складають 43 % від площі району, ліси – 33 %.

Населення району складає 127,1 тисячі чол. (1 місце в області) – 4,6 % населення Львівщини. Міське населення становить 57,7 тис. чол., у селах проживає 69,4 тис. чол. Впродовж останніх 10 років році демографічна ситуація Яворівщини, характеризувалась переважанням народжуваності над смертністю, природний приріст населення є найвищим в області.

В районі налічується 2 міста (Яворів – 14 тис. жителів, і Новояворівськ - 29 тис. жителів), 4 селища міського типу (Немирів, Краковець, Шкло та Івано-Франкове) і 132 сільські населені пункти (31 сільська рада).

Економіко-географічне положення характеризується як прикордонна територія. Безпосереднє сусідство з обласним центром та повітами Польщі, наявність двох міжнародних пунктів пропуску («Краковець-Корчова» та «Грушів-Будомєж») підвищує його економічний потенціал, що значною мірою компенсує сучасну «периферійність» місцезнаходження. До того ж Яворівщина зберігає зручне транспортно-географічне розташування на перетині міжнародних шляхів «схід – захід». Через район проходить автотраса європейського значення E40 Яворів-Львів (автошлях М10 Львів-Івано-Франкове-Краковець - на Краків) та передбачене будівництво частини автостради Київ-Лісабон - першої в Україні концесійної автомобільної дороги Львів-Краковець, що входитиме в третій критський коридор.

На території Яворівщини розташовані Міжнародний біосферний резерват «Розточчя», що включає в себе Яворівський національний природний парк та заповідник «Розточчя», курорти «Немирів» та «Шкло». Третину території району займає Міжнародний центр миротворчості та безпеки, більш відомий як Яворівський полігон, що є одним із найбільших у Європі. У м. Яворові дислокується легендарна 24 окрема механізована бригада ім. Данила Галицького.

Яворівський район сьогодні займає провідні місця в Львівській області за показниками соціально-економічного та культурного розвитку. За обсягом доходів зведеного місцевого бюджету він займає перше місце в області. Мережа і штати установ, що фінансуються з місцевого бюджету є найбільш оптимальними на Львівщині, що дає можливість якісно надавати послуги населенню і ефективно використовувати бюджетні кошти.

Наявність власних корисних копалин (сірки, вапняків, природного газу, будівельних пісків, мінеральні води з лікувальними властивостями); розвинена мережа автомобільних шляхів і залізниць міжнародного значення, високий рівень урбанізації - створюють унікальні умови для розвитку промисловості і активної участі в державному та міжнародному розподілі праці, а також передумови для швидкого обороту вкладеного в економіку капіталу. На території району впродовж 10 років успішно функціонувала спеціальна економічна зона «Яворів», створені усі необхідні умови для будівництва поблизу кордону великого індустріального парку. Яворівський район бере активну участь у реалізації міжнародних проектів в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна для вирішення нагальних проблем району у різних сферах соціально-економічного та культурного життя.

У районі спостерігається висока підприємницька активність. Щороку у районі в середньому утворюється близько сотні нових суб’єктів підприємницької діяльності. Станом на сьогодні в районі функціонує 65 бюджетоутворюючих підприємств та 3680 інших суб’єктів підприємництва, якими у 2018 році забезпечено надходження до зведеного бюджету коштів в сумі 495,1 млн. грн., а за 9 місяців поточного року до районного бюджету уже надійшло 436,3 млн. грн. податків і зборів. Усе це створює хороші передумови для функціонування району як самостійної адміністративно-територіальної одиниці в умовах децентралізації та змін в адміністративно-територіальному устрої області.

В районі багаті історичні та культурні традиції, процвітають народні ремесла і промисли, є багато історичних пам’яток державного та місцевого значення. Нашими земляками є видатні українці : Митрополит Андрей Шептицький та його брат блаженний Климентій Шептицький, автор музики до Державного Гімну України Михайло Вербицький, командувач УПА Роман Шухевич, Митрополит Степан Яворський, художник Петро Андрусів та ін.

Також слід врахувати досвід утворення в районі Яворівсько-Мостиського МРВК, Новояворівського відділення РЕР ДАІ для обслуговування Яворівського, Городоцького, Мостиського районів (нині - територіального сервісного центру №4647 РСЦ МВС у Львівській області, Центру поштового зв’язку №8 Львівської дирекції УДППЗ (для обслуговування Яворівського, Городоцького, Мостиського районів), міжрайонного підрозділу Національної поліції та ін.

Враховуючи вищенаведене, депутати Яворівської районної ради, переконані, що утворення нової адміністративно-територіальної одиниці шляхом приєднання Яворівського району до м. Львова або іншого району області є недоцільним і недопустимим. Перспективи такого приєднання вже зараз викликають масове невдоволення населення і депутатського корпусу на місцях, що неминуче призведе до зростання соціальної напруги серед мешканців району.

Вважаємо за доцільне під час проведення майбутньої адміністративно-територіальної реформи залишити Яворівський район в існуючих межах, як самостійну, самодостатню адміністративно-територіальну одиницю або утворити Яворівський район шляхом приєднання до нього інших суміжних районів області, які разом менші як за площею та кількістю населення, так і за економічним потенціалом.

З повагою голова Яворівської районної ради Львівської області Володимир Сичак».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ