Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польща обговорить з німцями виплату репарацій у сумі трильйона доларів

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Варшаві та Берліну слід провести переговори щодо виплати репарацій за шкоду, завдану у Другій світовій війні його країні, - DW.

"Нам слід зібратися з німцями на серйозну розмову та спільно подумати, як можна вирішити цю проблему", - заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі радіостанції RFM FM.

Напередодні міністр внутрішніх справ країни Маріуш Блащак оцінив матеріальні збитки, завдані країні під час Другої світової війни, у трильйон доларів США (840 мільярдів євро в перерахунку).

За словами Ващиковського, на польсько-німецьких відносинах лежить тінь німецької агресії 1939 року та невирішених післявоєнних питань. Щодо можливого обсягу репарацій глава МЗС зазначив: "Може, навіть більше (трильйона доларів - Ред.), адже точних підрахунків не проводили понад 70 років".

На запитання, чи справді Варшава домагатиметься репарацій, Ващиковський відповів: "Таке рішення не може ухвалити один міністр". Але, за його словами, польський уряд готує заяву з цього питання. Також проводиться перевірка правових можливостей вимагати репарації. Із моральної точки зору немає сумнівів, що Польща має отримати відшкодування, вважає міністр.

У Варшаві активно обговорюють питання про виплату Німеччиною репарацій за збитки, завдані Польщі під час Другої світової війни. Офіційних вимог до Берліна польська влада ще не висунула, але претензії вже пролунали на найвищому рівні.

24 серпня польська прем'єрка Беата Шидло заявила, що її країна має право на репарації з боку Німеччини. "Ми є жертвами Другої світової війни, яким жодним чином не відшкодували збитки", - сказала вона. У Берліні ж наполягають, що це питання давно вирішене і перегляду не підлягає.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ